Poveşti de binePoveşti cu mâncareAromata istorie a turtei dulci

Aromata istorie a turtei dulci

Iarna aproape a sosit! V-ați întrebat de ce ne gândim tot mai mult la turta dulce sau de ce asociem mereu anotimpul rece cu aceste mici fursecuri? Probabil datorită multitudinii de arome calde, care ne creează o senzație plăcută… sau poate că lunga istorie a turtei dulci ne face să ne aducem aminte de trecut.

Chiar dacă sună ireal, primele rețete de turtă dulce (sau aluaturi aromatizate cu mirodenii) datează încă de pe vremea Grecilor antici și a Egiptenilor. Atunci, aceste delicii erau consumate doar la unele ceremonii. Însă în secolul XI a luat forma pe care o cunoaște noi, în prezent. Tot atunci s-a creat și un amestec de arome. În mare parte conținea ghimbir, alături de scorțișoară, anason, nucșoară și cuișoare.

În primele rețete se folosea pesmet din pâine, care era înmuiat cu apă, apoi se amesteca cu migdale, zahăr și ghimbir. De ce ghimbir? Pentru că în acea perioadă era un ingredient de lux, importat în Europa. De aici provine și numele în engleză, Gingerbread. După o perioadă de timp, abia în secolul XVI, resturile de pâine au fost înlocuite cu făină, s-au adăugat ouă și miere. Astfel a fost creată o variantă mai fină a turtei dulci.

Regina Elisabeta I a fost cea care a făcut cunoscut omulețul din turtă dulce (Gingerbread man), care a devenit celebru în scurt timp, reprezentând iubirea, atunci când era dăruit. Chiar și celebrul scriitor William Shakespeare afirmă că dacă ar fi avut doar o singură monedă, ar fi folosit-o să cumpere o turtă dulce.

Astăzi, rețetele nu diferă foarte mult. Fiecare producător are libertatea de a aromatiza turta dulce după propriul plac. Dimensiunea și grosimea lor poate varia, fiind foarte des o amprentă a zonei în care a fost făcută.

Trebuie precizat faptul că în Europa există câteva regiuni în care turta dulce este dusă la rang de artă. O călătorie culinară trebuie neapărat să includă cel puțin o oprire în Nurnberg sau Ulm (Germania), Tula (Rusia), Praga (Republica Cehă) sau Lyon (Franța). În aceste orașe, pasionații se pot delecta cu cele mai variate forme și arome de turtă dulce.

La final, tot în cadrul operelor de artă din turtă dulce, trebuie să fie amintite și căsuțele construite în totalitate din acest aluat. Bineînțeles, acestea au devenit populare în Germania, după ce a fost publicată povestea Hansel și Gretel, în secolul XIX. Apoi, creațiile au început să fie tot mai cunoscute, în întreaga lume. În 2001, în Polonia, s-a stabilit un record mondial pentru cea mai mare casă din turtă dulce.

Acum, cu ocazia sărbătorilor, târgurile de Crăciun sunt printre cele mai bune locații din care se pot achiziționa turte dulci. Probabil nu mai reprezintă un simbol propriu-zis al iubirii, însă cu siguranță vor rămâne printre cele mai frumoase cadouri.

 

1 COMENTARIU

  1. Sie u fac turta dulce inainte de craciun, in fiecare an. Imi place sa fie mai condimanetata, cu ghimbir, anason, scortisoara, cuisore, cardamon.Asa de bine miroase toata casa cand ma apuc de turta dulce 😀

Comments are closed.

Mai Multe

More article