Zaharurile: bune sau rele? O întrebare care începe să ne frământe din ce în ce mai mult. Sigur, consumate în cantități moderate nu ne vor afecta sănătatea, însă dacă facem exces, la fel ca oricare alți nutrienți, acestea pot deveni nocive.
Dar ce se întâmplă atunci când vrem să avem o dietă „mai sănătoasă” și alegem să consumăm alimente „mai sănătoase”? Putem să reducem astfel cantitatea de zaharuri din alimentația noastră? În multe cazuri, probabil că nu. Acestea pot fi ascunse bine, bine, sub diferite forme, în alimentele care par a fi cea mai bună soluție atunci când vine vorba de o dietă echilibrată.
În general, tindem să exagerăm un pic cu cantitatea de zaharuri pe care o consumăm, depășind necesarul zilnic cu aproximativ 70%. Cu toții știm cât zahăr conțin prăjiturile, fursecurile, gemurile sau băuturile răcoritoare, însă este surprinzător cât zahăr pot conține unele produse pe care le considerăm „mai sănătoase” comparativ cu altele, din acest punct de vedere.
Mai puțin zahăr
Sună cunoscut? Vedem des această formulare pe unele ambalaje. Ce nu știm de fapt este: mai puțin zahăr comparativ cu ce? Acest lucru nu înseamnă neapărat o concentrație mică de zahăr în produs. Poate însemna la fel de bine, cu 1g de zahăr mai puțin comparativ cu același tip de produs, dar al altui producător. Sau chiar dacă această concentrație este scăzută semnificativ, nu ne vom da seama dacă conține îndulcitori artificiali, spre exemplu, decât dacă vom citi ingredientele. Dar este cu „mai puțin zahăr”.
Natural, pe etichetă
Mierea este naturală, însă și zaharoza din sfecla de zahăr sau din trestie este tot naturală. Pare un pic cam vagă ideea. Un alt exemplu: siropul de agave. Tot mai multe persoane tind să îl folosească din ce în ce mai des. De ce? Pentru că se spune că e natural. Ceea ce mulți nu știu este că procesul tehnologic de obținere al acestui îndulcitor se aseamănă foarte mult cu cel de obținere al clasicului zahăr alb. Dar încă o dată, se pare că este mai „natural”.
Micul dejun și cam atât
Uneori avem posibilitatea să ne luăm toată porția de zaharuri doar de la micul dejun, iar toate celelalte surse de pe parcursul zilei vor fi… în plus. Cerealele sunt alimente simple, naturale, bogate in fibre, autentice. Adevărat. Dar toate acestea ne distrag puțin atenția de la… zahăr. Mai multe studii au arătat că peste 50% din aceste preparate conțin o cantitate destul de ridicată de zaharuri. Porția diferă, iar uneori declarația nutrițională/porție poate să creeze confuzie, dacă suntem în fața raftului la supermarket. Cel mai bine este să ne raportăm la procente. Încă un lucru la fel de important, dacă pe această declarație nutrițională vor apărea zaharuri, iar la ingrediente nu, cel mai probabil este zahărul conținut în mod natural de fructele din produs (dacă acestea sunt adăugate).
În concluzie, dieta echilibrată este cea mai bună opțiune. Deși pare greu, ar trebuie să alegem alimentele pe care urmează să le consumăm nu după diferitele strategii de marketing, ci după adevărata lor valoare.
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024