Poveşti din ClujClujul vintageVechea școală de fete „Marianum”

Vechea școală de fete „Marianum”

Clădirea Facultății de Litere de pe Str. Horea a fost inițial sediul Institutului Romano-Catolic de Fete „Marianum”. La vremea construcției sale (1910 – 1911), a fost cel mai modern și mai rezistent edificiu al Clujului, fiind prima construcție din oraș realizată din beton armat.

Educarea și supravegherea fetelor din institut a fost acordată Ordinului Surorilor de Notre Dame. Înființată în Bavaria în 1833, congregația se ocupa cu pregătirea preuniversitară a fetelor, călugărițele activând ca profesoare, asistente medicale, administratoare sau juriste. Marianum era cea mai complexă instituție confesională de învățământ din Cluj, cuprinzând cinci unități de învățământ: Școala Primară, Școala Civilă Orășenească, Școala Comercială, Școala de Gospodărie și Gimnaziul de Fete.

Locuințele călugărițelor erau amenajate în corpul central, dinspre curtea interioară a clădirii.

Arhitectul Jenő Hübner a reușit să utilizeze adâncimea parcelei într-un mod admirabil și extrem de funcțional, cele patru corpuri ale clădirii fiind puse în valoare prin capacitatea ridicată de iluminare și ventilare naturală, o alegere extrem de inspirată care și în timp își dovedește utilitatea. Era pentru Cluj, o inovație importantă în contextul spațiilor destinate instituțiilor de învățământ.

Caracterul monumental al clădirii este scos în evidență de curtea aflată în fața intrării principale, care îndulcește stilul auster al construcției.

Vasta clădire cuprindea pe lângă obișnuitele săli de clasă, o sală de sport cu balcon, sală festivă, capelă, sălile corpului profesoral, internat (construit între 1914 – 1916), dar dotările interioare erau completate de spațiile exterioare ample în care s-au amenajat terenuri de sport, teren de tenis și un patinoar.

În educația fetelor nu se punea accent doar pe pregătirea teoretică, socială sau pe cateheză, sportul și mișcarea erau considerate deosebit de importante. Serbările destinate încheierii anului școlar erau remarcabile, fetele îmbrăcate în uniforma specifică organizând adevărate spectacole.

În timpul bombardamentelor din 1944, aripa dreaptă a clădirii a fost distrusă, acesta fiind reconstruită în perioada postbelică. În 1948, școala confesională a fost desființată, clădirea fiind atribuită Universității Bolyai care a mutat aici facultățile de litere și de istorie. Din 1959, la unificarea celor două universității din Cluj, clădirea a rămas în proprietatea Universității „Babeș-Bolyai” , aici funcționând până azi Facultatea de Litere.

Dr. Ancuța Lăcrimioara Chiș

Manager Asociația Clujul de altădată

 

2 COMENTARII

  1. Mama mea a absolvit liceul comercial la Marianum in 1944.Alt lucru privind educatia elevelor este si acela ca aveau zile in care fetelor le era obligatorie vorbirea doar intro limba straina(franceza de exemplu).As putea afla daca mai traieste cineva dintre colegele ei?Anul nasterii este 1923.

  2. Cladire impresionanta. In copilaria mea (anii 70) era locul nostru de joaca. Am „explorat-o” din subsol pana pe acoperis. Tin minte ce surpriza am avut cand am descoperit in pod o tulumba pregatita pentru stingerea eventualelor incendii.
    Frumoasa cladire, frumoase amintiri.

Comments are closed.

Mai Multe

More article