Poveşti de binePoveşti cu mâncareMagneziul din suplimente sau din alimente?

Magneziul din suplimente sau din alimente?

În ultima perioadă am tot văzut diferite filmulețe în care ne sunt prezentate formele în care se regăsește magneziul și de ce ar fi bine să includem în alimentația noastră suplimentele alimentare care îl conțin. Foarte puțin se discută sau se trece cu vederea extrem de repede peste produsele bogate în mod natural în acest mineral indispensabil bunei noastre funcționări. Și nu, dacă zilnic luăm o pastilă care conține magneziu, dar consumăm preponderent alimente procesate și ultraprocesate, rezultatul nu va fi precum cel promis.

Enumerând beneficiile magneziului în organism descoperim că în primul rând ajută toate celulele și organele (inclusiv creierul) să funcționeze corect. Apoi, are un rol important în menținerea unei stări generale bune, susține întreg sistemul nervos și echilibrează sistemul imunitar. Și nu în ultimul rând, mai ales că acum începem să ne luăm doza de vitamina D cu ajutorul Soarelui, magneziul este un element cheie în transportul acestei vitamine în tot organismul.

Legumele, zarzavaturile și frunzele verzi, în general, au o concentrație ridicată de magneziu. Clorofila, pigmentul verde din plante, este componenta care conține acest mineral esențial fără de care nu ar fi posibilă fotosinteza. De asemenea, nuciferele și semințele oleaginoase reprezintă și ele o bună sursă de magneziu, alături de peștii grași precum macroul. Dacă consumăm des spanac, salată sau alte frunze verzi, nuci, semințe de dovleac, migdale sau pești bogați în acizi grași, cel mai probabil vom atinge necesarul zilnic de magneziu. Acesta prezintă avantajul că se găsește în stare naturală și nu este obținut în laborator prin multe procese chimice precum în cazul suplimentelor alimentare.

De cele mai multe ori nu ne dăm seama de deficitul de magneziu, dar studiile arată că o bună parte din populație nu consumă doza zilnică recomandată care să provină exclusiv din alimente. Cei vizați în particular sunt tinerii și persoanele în vârstă. Care sunt cauzele? Agricultura intensivă și super-intensivă, alături de consumul cu preponderență al alimentelor procesate.

În ultimii aproximativ 50 de ani practicile intensive de agricultură au secat solurile de minerale. Problema este că aproape toate fructele și legumele de import cu care se mândresc majoritatea rafturilor magazinelor provin din aceste tipuri de agricultură. Iar cea de-a doua cauză a carenței de magneziu: alimentele procesate și ultra-procesate. Cred că toată lumea observă cum încet, încet, aceste produse încep să fie consumate din ce în ce mai mult și cum tindem să ne aliniem la tendințele de peste ocean. Prin numeroasele procese industriale prin care trece materia primă până se transformă în produsul finit aproximtiv 90% din magneziu este distrus.

Așadar, chiar dacă majoritatea informațiilor pe care le primim din diferite surse sunt despre suplimentele alimentare cu magneziu, nu trebuie uitat că produsele crude, neprocesate și cultivate cât mai aproape de noi sunt sursa principală (și cea mai bună) a tuturor mineralelor.

Mai Multe

More article