În acest an, la Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca participă numeroase entități din mediul public și privat, care vor bucura publicul cu evenimente culturale în seara de 18 mai 2024.
În aproape treizeci de spații, peste cincizeci de evenimente culturale vor anima în Cluj-Napoca una dintre cele mai așteptate seri ale anului.
Câteva dintre evenimentele de neratat ale Nopții Muzeelor din acest an sunt:
Expoziția „Frumusețea Otrăvită” este un proiect fotografic al artistului Gheorghe Popa, realizat în Munții Apuseni. Imaginile preluate cu drona deasupra satului Geamana, afectat de existența minei de cupru și a lacului de decantare sunt extraordinare și par desprinse din alte lumi. Lucrările lui Gheorghe Popa sunt un monument dedicat frumuseții unice a naturii. Scopul fotografiilor sale este să trezească simțul responsabilității și atenția privitorilor, încurajându-i să prețuiască și să protejeze natura.
Gheorghe Popa este primul român care a avut o fotografie prezentă în Galeriile National Geographic Fine Art din SUA.
Expoziția poate fi vizitată, în prezența fotografului la Centrul de Cultură Urbană Casino.
„Mini-minuni la scară macro” – Expoziția de fotografie macro & close-up realizată de Marosi Lóránt vă invită într-un microcosmos, la nivelul detaliilor fotografice rar întâlnite în expoziții. Veți fi martori la minunile naturii mărite la scară mare și veți avea ocazia să explorați universul ascuns care se află dincolo de ochiul liber. De la subtilitățile delicate ale aripii unui fluture până la perfecțiunea cristalină a tibiei furnicii, fiecare imagine vă invită să vă adânciți mai mult în magia miniaturii. Colecția de 15 fotografii la scară macro afișate în format mare, prezintă frumusețea deosebită a lumii care ne înconjoară, dezvăluind extraordinarul din ceea ce pare obișnuit.
Expoziția poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor
Tot la Turnul Croitorilor vor fi evenimente deosebite, programe de reenactment oferite de Asociația Cultura Gratia Urbis: parada costumelor medievale, dansuri medievale, scenete medievale și prezentarea costumelor de epocă. Aceste evenimente se desfășoară la fiecare jumătate de oră, începând cu ora 18:00.
„Peisaj metafizic” – Instalația de artă contemporană a artistului Florin Olari propune faguri de miere transfigurați în forme noi și elevate ale creației artistice. Expoziția este o bucurie a tuturor simțurilor, o emergență într-un mediu nou și fascinant, în care experiențele vizuale și olfactive acaparează publicul de toate vârstele.
Instalația de artă contemporană poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Pompierilor.
Expoziția „Animale fantastice: realitate sau ficțiune?”- evenimentul aduce în atenția publicului o suită de animale preistorice care sunt des întâlnite în filmele de animație sau în jocurile video. Aceste mijloace de divertisment reprezintă un mod distractiv și captivant de a oferi informații despre speciile de animale dispărute. Totuși, cât este realitate și cât este ficțiune în acest tip de divertisment cu tematică paleontologică? Vom afla răspunsul la această întrebare, analizând câteva din aceste animale fantastice: unicorni, sirene, cerbi giganți sau elefanți preistorici.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie.
„Viespile: îngerii păzitori din iad” – expoziția își dorește să prezinte publicului larg lumea fascinantă a viespilor, o lume în cea mai mare parte microscopică și, prin urmare, ascunsă privirilor noastre. Scopul este de a informa publicul cu privire la beneficiile substanțiale pe care viespile le aduc tuturor formelor de viață din mediul înconjurător. Astfel, expoziția își propune să promoveze o modificare a percepției negative a publicului vis-a-vis de viespi și, totodată, să demitizeze temerile legate de ele.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Zoologic.
Programul de vizitare este 18:00-24:00.
Intrarea este liberă la toate expozițiile și evenimentele din cadrul Nopții Muzeelor.
Pentru mai multe detalii despre toate evenimentele și locațiile cuprinse în acest an în Noaptea Muzeelor, puteți accesa pagina de Facebook, Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca https://www.facebook.com/NoapteaMuzeelorCluj
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024