1 Mai a devenit sărbătoarea oamenilor muncii în anul 1889, când congresul Internaționalei Socialiste a trasat această sărbătoare în memoria victimelor grevei generale din Chicago. În perioada comunistă, în Cluj, ca în mai toate orașele din România, sărbătorirea oamenilor muncii începea cu o defilare.
Tribuna oficială era vizavi de Teatrul Național și se defila dinspre Tribunal spre centru. Coloana oficială pornea de pe Calea Dorobanților și mergea până în preajma Catedralei Greco-catolice Schimbarea la Față, unde manifestanții se risipeau bucuroși că au scăpat de defilare. Defilau toate întreprinderile din oraș, dar nu numai. Ziua îi celebra pe toți oamenii muncii, de la muncitorii din fabrici și uzine, la profesori și cadre medicale.
Ziua de 1 Mai era liberă, iar defilarea începea dimineața la ora opt și dura două-trei ore. Defilau alături de muncitori, care alegorice, mașini împodibite cu realizările fiecărei întreprinderi. Oamenii muncii treceau prin fața tribunei oficiale, în care erau prezenți conducerea de partid a municipiului, delegați de la Comitetul Central, fruntași în întrecerea socialistă și alți oameni premiați de Sistem.
De la începutul anilor ‘80, nu s-a mai defilat la 1 Mai, numai la 23 August care era în acea perioadă, Ziua Națională a României.
După defilare, majoritatea populației lua autobuzul către pădurea Hoia, la un picnic. Pe scenă erau spectacole de muzică populară și momente vesele, iar oamenii se ospătau cu mici și bere. Alții alegeau pădurea Făget și malul Someșului din zona Grigorescu.
De 2 Mai, Ziua Tineretului se organizau în prima parte a zilei concursuri la diverse discipline, la care elevii și studenții câștigau premii simbolice (cărți, tricouri, etc.) și diplome.
După amiază, tinerii mergeau la iarbă verde în pădurile Hoia și Făget.
Zilele de 1 și 2 Mai erau libere, fiind două dintre cele șase zile decretate libere într-un an în perioada comunistă, alături de 1 și 2 ianuarie, 23 și 24 august.
Surse info + foto: Asociația Clujul de Altădată, Arhiva Minerva.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024