Zilele calde și însorite își fac din ce în ce mai tare simțită prezența, iar grătarul se pare că e mereu pregătit pentru a fi încins la fiecare sfârșit de săptămână. Însă pregătirea cărnii la căldura jarului poate ridica unele probleme, mai ales în ceea ce privește sănătatea noastră. Carne de pui preparată la grătar cu o nuanță roz în interior sau carne crudă așezată foarte aproape de cea care a fost deja gătită sunt imagini cunoscute?
Intoxicațiile alimentare sau toxiinfecțiile după cum le spunem generic sunt afecțiuni digestive care se datorează ingerării unor germeni patogeni. Acești germeni pe care nu îi vedem și nici nu schimbă gustul sau aroma mâncării sunt principala cauză a intoxicațiilor alimentare care rezultă în primul rând din nerespectarea regulilor de igienă. Datorită faptului că temperaturile ridicate din sezonul cald favorizează și ele multiplicarea microorganismelor patogene, pregătirea unui prânz sau a unei cine cu cărnuri la grătar poate fi mai complicată decât ați crede.
Iată principalele reguli care ar fi bine de urmat pentru a ne asigura că nu va trebui să programăm o vizită la medic din cauza unei intoxicații alimentare:
Curățarea grătarului înainte de a-l încinge este esențială deoarece în stratul de grăsime care rămâne aderent pe suprafața acestuia, în perioada în care nu îl folosim, se pot dezvolta o mulțime de microorganisme. Mai mult decât atât, un grătar curat va crea dungi uniforme și de aceeași intensitate pe bucățile de carne.
În ceea ce privește materia primă, dacă este congelată, neapărat trebuie să o decongelăm în frigider (de obicei, peste noapte). Chiar dacă în felul acesta durează mai mult, decongelarea nu se va realiza sub nicio formă la temperatura camerei. Atât timp cât carnea este păstrată între 0-4°C, putem fi liniștiți. De asemenea, marinarea o vom face tot în frigider; germenii patogeni au nevoie de mai puțin de o oră, la temperatura camerei, pentru a se multiplica astfel încât să ne creeze toxiinfecții.
Niciodată, dar niciodată, nu folosim aceleași ustensile, tocătoare sau vase pentru carnea crudă și cea gătită. În industria alimentară poartă denumirea de contaminare încrucișată și se iau mereu măsuri astfel încât să se evite. Spre exemplu, carnea gătită nu trebuie așezată în recipientul în care a fost înainte în stare crudă. Microorganismele patogene pot fi prezente pe suprafața acestuia (mai mult, se pot multiplica), iar în contact cu produsul luat de pe grătar, îl vor contamina. Degeaba afirmăm că este foarte bine gătită carnea în interior, dacă tocmai am contaminat-o la suprafață.
Ce mai putem face pentru a reduce cât mai mult riscurile? Chiftelele pentru burgeri, cârnații sau orice produse din carne tocată pe care le preparăm acasă nu este recomandat să fie consumate dacă sunt roz înăuntru. Putem să ne asigurăm că au fost gătite corespunzător dacă măsurăm temperatura din interior: peste 71°C mergem la sigur.
Așadar, chiar dacă preparatele la grătar sunt printre cele mai gustoase și apreciate în cultura noastă gastronomică, pot cu ușurință să ne transforme momentele frumoase petrecute împreună cu familia sau prietenii… în zile mai puțin plăcute. Câteva practici bine de urmat pot face diferența!