Indiferent de domeniul de activitate pe care îl avem, fie că petrecem ore în șir în picioare sau la birou, fie că lucrăm pe schimburi sau pe o poziție mai presantă, există o serie de factori care ne pot influența negativ dieta. Deseori se poate întâmpla ca prânzul să fie luat pe fugă, ori în fața ecranului calculatorului sau orele la care mâncăm de obicei să se decaleze de la o săptămână la alta. În final consecințele unei diete dezechilibrate le vom resimți pe propria piele.
Dar să începem cu începutul: stresul zilnic sau presiunea de la locul de muncă. Legătura dintre starea de spirit și alimente o cunoaștem cu toții. Aprofundând puțin mai mult subiectul, aflăm că stresul duce la creșterea nivelului de cortizol din organism care cu timpul va determina o poftă continuă de mâncare, o dorință apăsătoare de a înfuleca mereu ceva. Și aproape de fiecare dată aceste gustări nu sunt tocmai cele mai sănătoase.
Spre exemplu, dacă în timpul orelor de lucru o persoană se simte iritată sau are o stare anxioasă, cel mai simplu și rapid mod de a-și ridica moralul este de a consuma produse dulci (ciocolată, prăjituri, sucuri carbogazificate). Pentru o perioadă scurtă de timp se va instala o aparentă stare de bine, iar energia va urca la niveluri foarte ridicate, dar apoi va scădea la fel de dramatic la niveluri extrem de mici. La polul opus, nici abținerea de la carbohidrați nu e tocmai bună. O glicemie scăzută pentru o perioadă lungă de timp duce și ea la stări de anxietate (sau chiar depresie) care se vor reflecta în muncă. Unde se ajunge? În două cercuri vicioase: primul al job-ului, iar al doilea al dietei.
Continuăm cu pauza de masă care ar trebui luată puțin mai mult în serios. În practică se cam trece cu vederea peste acest aspect. Din diferite motive printre care se numără volumul mare de sarcini sau de noile metode de lucru de acasă, o mare parte din persoane neglijează pauza de prânz sau mănâncă la ore neregulate. Astfel, se poate ajunge cu ușurință la un consum excesiv de alimente (din nou, nu tocmai cele mai sănătoase opțiuni) care merge mână în mână cu o dietă dezorganizată. Cu trecerea timpului pot apărea probleme de somn, deficiențe nutriționale sau creșteri în greutate. Și mai grav decât neglijarea pauzei de prânz este neglijarea hidratării corespunzătoare.
Iar răspunsul este: da, un mediu de lucru impropriu ne poate ruina dieta care va avea un semnificativ impact negativ asupra noastră. Dar există și vești bune. Primul pas important de făcut este de a conștientiza dacă suntem predispuși sau nu la o dietă dezechilibrată cauzată de locul de muncă. Dacă da, vor avea prioritate pe lista de cumpărături fructele, legumele și leguminoasele, produsele din cereale integrale, peștele și alimentele fermentate. Iar apoi pauza de masă ar trebui să fie într-adevăr o pauză de masă, și de asemenea, hidratarea să nu fie neglijată deoarece este și ea un factor cheie pentru bunăstarea noastră.