Pentru obținerea licorii bahice, un proces lung, fascinant și complex trebuie să aibă loc – fermentarea mustului. Cei care au crescut sau trăiesc la țară probabil că sunt destul de familiarizați cu bazele acestei taine, însă la fel ca oamenii, vinurile pot fi seci, dulci, albe, roze, roșii sau… speciale.
Cu gândul la vacanță, la zilele însorite și la plajele fierbinți, haideți să descoperim fascinanta poveste a unui vin special care a călătorit pe mare, vinul de Madeira.
Pentru început, crearea acestei băuturi urmează o serie de procese unice în lume care nu pot fi realizate decât pe minunata insulă portugheză, Madeira. Aici, tradiția vinificației datează încă din perioada Marilor Descoperiri (secolele XV – XVI) când era un port de interes pentru vasele care navigau spre Lumea Nouă.
În vremea aceea, vinurile destinate exporturilor se amestecau cu distilate pentru a le proteja într-o anumită măsură de posibilele degradări care puteau să le afecteze. În lungul voiaj pe mare, butoaiele erau expuse la temperaturi ridicate și agitări continue – imaginați-vă cât de „amețit” devenea vinul. După o perioadă, a sosit momentul în care un transport a fost refuzat la destinație și s-a reîntors pe insula Madeira. La degustare, cunoscătorii au fost surprinși când au simțit o îmbunătățire a caracteristicilor organoleptice după călătoria lor. Din acel moment, negustorii au început să trimită vinul de Madeira spre India și înapoi cu un singur scop, să îi crească valoarea.
Cu un buchet specific, aciditate medie spre ridicată și cu o concentrație de peste 15% volum alcool, se spune că vinurile de Madeira pot fi învechite în butoaie chiar și peste 100 de ani. În ceea ce privește expunerea la temperaturi ridicate și oxigen, aceasta nu mai are loc prin transportul vinurilor pe mare, însă se realizează prin alte metode adaptate prezentului. Spre exemplu, pentru obținerea vinurilor de calitate superioară, butoaiele sunt ținute o perioadă de minim 2 ani în podurile cramelor unde temperaturile din timpul verii sunt extrem de ridicate.
În urma reacțiilor care au loc datorită încălzirii și a maturării în contact cu oxigenul, vinul capătă proprietăți unice. La capitolul asocieri culinare, paleta de arome complexă și bogată au făcut din acest vin fortificat, cu trecerea anilor, ingredientul preferat al bucătarilor. Chiar dacă este utilizat în special pentru obținerea sosurilor, reducțiilor sau a dressing-urilor, vinul de Madeira poate completa armonios atât preparatele culinare pe bază de ciuperci și legume, cât și diferite tipuri de cărnuri gătite la jar.
Acestea fiind spuse, deși vinul de Madeira încă mai are secrete care trebuie descoperite, aromele unice pot fi cu ușurință recunoscute și asociate cu o mulțime de preparate culinare. O cină specială într-o zi de vară și un vin special precum cel de Madeira, alături de o scurtă prezentare a poveștii lui, cu siguranță va surprinde toți invitații la masă. Le puteți găsi în vinoteci, iar prețul va reflecta de cele mai multe ori calitatea acestora.
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024
- Putem găsi fericirea în mâncare? - 1 nov. 2024
- MINA Cluj: prima expoziție dedicată lui Monet din România - 14 oct. 2024