Gardianul Carpaților

În fața Primăriei din Piața Unirii („Primăria Mică”) a fost amplasată timp de patru ani (1915 – 1919) statuia Gardianului Carpaților (Kárpátok Őre). Pe postamentul format din cinci trepte, statuia din lemn, înaltă de 2,65 metri era protejată de un acoperiș și un gard ornamental.

Sculptura a fost creată de Ferenc Szeszák și înfățișa un soldat santinelă, cu pelerină și caschetă, sprijinit în baionetă și privind înainte. Astfel de soldați, cu privirea aspră și atentă erau amplasați în trecătorile de la granițe.

Statuia a fost inaugurată la 18 august 1915, la împlinirea vârstei de 85 de ani a împăratului Francisc Iosif și era un omagiu adus victimelor Primului Război Mondial. Era un monument menit să sensibilizeze opinia publică pentru donații care să întrețină văduvele și orfanii soldaților căzuți în lupte.

Prima donație, de 1.000 de coroane a fost făcută în numele împăratului, de către una dintre organizațiile de caritate patronate de acesta.

După schimbarea administrației de după 1918, statuia a fost distrusă în aprilie 1919.
Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 / Asociația Clujul de Altădată

Mai Multe

More article