Poveşti de binePoveşti cu mâncareMici trucuri, mari lanțuri de magazine

Mici trucuri, mari lanțuri de magazine

Atunci când alegem să facem cumpărăturile din marile lanțuri de supermarket-uri trebuie să fim conștienți de un singur lucru: fiecare produs de pe fiecare raft se află acolo și are un anumit preț cu un singur scop – pentru a fi achiziționat.

Întrebarea este următoarea: în ce procent coșul nostru, la final, conține strict produsele de care avem nevoie și pentru care am mers la cumpărături? Recent am auzit o poveste în care nevoia unei pâini s-a transformat, în magazin, în patru plase pline de alimente. Când au apărut pentru prima dată la noi în țară magazinele cu autoservire, senzația pe care fiecare client o simțea era una ciudată. Acum însă, ne simțim în largul nostru, ne simțim în siguranță, iar deseori tindem să exagerăm la capitolul produselor alimentare printre care se numără și cele perisabile care ridică probleme risipei.

Pentru început, să analizăm pe scurt așezarea rafturilor din interiorul spațiilor comerciale. Există câteva reguli simple aplicate de majoritatea magazinelor, reguli care sunt rezultatul multor ani de studiu. Spre exemplu, înaintea fiecărei case de marcat sunt așezate, frumos, încă odată, produse dulci: ciocolată, biscuiți sau bomboane. Clientul țintă este clientul impulsiv – iar după o lungă perioadă de timp printre rafturi (în care organismul nostru consumă destul de multă energie), când apare foamea, apare și… comportamentul impulsiv. Mai mult decât atât, studiile arată că majoritatea copiilor apelează la manipularea părinților pentru a obține aceste produse în schimbul timpului în care sunt nevoiți să aștepte la casele de marcat.

Un alt truc sau regulă aplicată de majoritatea lanțurilor de magazine este de a amplasa produsele alimentare de primă necesitate în colțul opus sau cât mai departe de intrare. Astfel, clientul ajunge la pâine, ouă sau produse lactate doar după un lung slalom printre rafturi. De asemenea, recent s-a ajuns la concluzia că poziționarea raionului de fructe-legume proaspete la intrare ne creează o stare de bine datorită stilului de viață sănătos care este asociat cu aceste alimente.

Amplasarea produselor la raft este și ea o știință în adevăratul sens al cuvântului. Produsele premium sunt mereu așezate la nivelul ochilor și pot fi cu ușurință așezate în coș, fără prea mult efort fizic. Alt aspect interesant este amplasarea produselor din aceeași categorie, însă destinate diferitelor vârste ale consumatorilor. Cerealele pentru copii (dulci și colorate) sunt de obicei așezate la nivelul ochilor acestora, iar müsli sau produsele cu mai puțin zahăr le putem găsi mai sus.

Totodată, stimularea mirosului (cu produse de patiserie proaspăt coapte), a auzului (cu melodii cunoscute) sau chiar a papilelor gustative (cu mici mostre din anumite produse), ridică moralul clientului și cresc dorința de cumpărare.

Ce putem face noi? În primul rând, nu mergem la cumpărături atunci când ne este foame – regula de bază. Apoi, putem pregăti o listă, de acasă, pe care să o respectăm cu strictețe, iar mai mult decât atât, este recomandat să alocăm un anumit buget estimativ pentru sesiunile săptămânale de cumpărături. Aceste trei recomandări ale specialiștilor din domeniu funcționează cu adevărat!

Nu este simplu, dar nici greu, să avem grijă de portofel în fața micilor trucuri din marile lanțuri de magazine.

Mai Multe

More article