Poveşti din ClujClujul vintagePalatul Toldalagi-Korda și minunatele grilaje cu medalion

Palatul Toldalagi-Korda și minunatele grilaje cu medalion

Aflat la intersecția străzilor I.C. Brătianu cu H. Oberth, palatul a fost ridicat între anii 1803 – 1808 conform planurilor inginerului Carlo Justi, comanditari fiind contele László Toldalagi și contesa Anna Korda. Cei doi soți, trecuți fiecare printr-un divorț, erau un cuplu extrem de bogat care a dorit să construiască un edificiu demn de rangul și averea pe care le dețineau.

Anna era cea care poseda în Cluj o casă și teren pe locul actualului palat, însă era destul de dificilă achiziționarea unor parcele vecine care să permită etalarea unui proiect de mare amploare, dar distrugerile datorate incendiului din 1798 au impus reorganizarea zonei și astfel parcelele apropiate au fost cumpărate.

În anul 1805, László Toldalagi a murit, dar soția sa a continuat lucrările conform planului, astfel că în 1808 clădirea era gata, realizându-se finisajele și montarea sobelor din teracotă. În epocă, multe dintre casele nobiliare erau concepute pentru ca o parte dintre apartamente să fie închiriate, asigurându-se în permanență bani pentru întreținerea clădirii. Aici, încă din 1807, deja un apartament era dat în chirie.

Clădirea cu două fațade are subsol, parter și etaj, accesul făcându-se pe poarta cu balcon de pe fațada nordică. Flancată de două coloane ionice, poarta carosabilă este completată de două uși pietonale care mai păstrează feroneria originală cu tăblii, balamale, clanțe, broaște și butoane executate cu mare măiestrie. Balconul este de asemenea realizat din fier forjat, partea centrală a balustradei fiind decorată cu monograma GTL (Gróf Toldalagi László) cu frunze de laur și o coroană de conte. Blazoanele cioplite în piatră ale celor doi proprietari completează fațada: roata ținută de un braț, aparținând familiei Taldalagi și călărețul cu sabia, însemnul familiei Korda.

Ferestrele de la parter sunt împodobite cu grilaje din fier forjat, bombate în partea inferioară, fiecare având monogramele proprietarilor și o coroană: GTL, GTKA, GBM, etc. Partea superioară a fiecărui grilaj are ca decorațiuni ghirlande și motive florale. Aceste elemente decorative atrag atenția în mod deosebit prin eleganța și fluiditatea pe care o degajă, reușind să ofere un aer primitor și în același timp somptuos clădirii, chiar dacă rolul lor este de protecție.

Cuplul Toldalagi-Korda nu a avut urmași, iar ultimul proprietar de viță nobilă al palatului a fost scriitorul și politicianul Miklós Bánffy, cel care mai deținea și domeniul de la Bonțida.

Palatul este în prezent sediul administrativ al Universității Babeș-Bolyai. Din păcate, în anul 2007, în urma unor lucrări neautorizate întreprinse de birourile administrative ale universității, ancadramentele ferestrelor și tâmplăria, ușor deteriorate de trecerea timpului și de utilizarea îndelungată au fost schimbate cu replici „moderne”, cele originale fiind pierdute definitiv.

Mai Multe

More article