Clujul văzut de sus

Cele mai spectaculoase fotografii cu Clujul sunt cele care surprind panorame largi, cu spații vaste, putându-se astfel observa transformările prin care a trecut orașul în ultimii 150 de ani.

Primele fotografii luate de pe Cetățuie îi aparțin lui Ferenc Veress, iar peisajul urban din 1859 este fascinant: construcțiile mult mai scunde decât în prezent scot în evidență bisericile Clujului, reliefate armonios în contrast cu restul clădirilor. Multe spații sunt ocupate de vegetație, iar cartierele de azi sunt terenuri extravilane ocupate de grădini sau livezi.

Cei mai mulți fotografi utilizau zonele înalte pentru a avea o imagine panoramică generoasă, dar și etajele superioare ale clădirilor, însă turnul bisericii Sf. Mihail a fost folosit pentru a surprinde unele dintre cele mai frumoase imagini ale orașului. Cele mai multe dintre fotografii erau utilizate pentru cărțile poștale, multe dintre ele fiind colorate. În lipsa fotografiilor color, pe poză erau imprimate nuanțe îndrăznețe care de multe ori nu aveau de-a face cu realitatea. Culorile de pe cărțile poștale de la începutul secolului XX sunt puternice, uneori chiar excentrice pentru a fi cât mai atrăgătoare. Multe dintre cărțile poștale panoramice realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX sunt surse importante de documentare care surprind etapele dezvoltării orașului.

Clujul a fost imortalizat din avion în perioada interbelică, iar imaginile care surprind centrul atrag atenția asupra felului în care era gestionată cea mai importantă piață a orașului, cu zone acoperite cu verdeață și flori, străzile puțin circulate, stații pentru taximetrele-trăsuri, dar mai cu seamă armonioasa dispunere a clădirilor.

Întreaga zonă a Pieței Mihai Viteazul s-a transformat în anii ’60, iar fotografiile aeriene evidențiază complexitatea lucrărilor care au fost întreprinse acolo. Blocul Republica, blocul turn și transformarea pieței din zonă agro-alimentară în spațiu pietonal amenajat cu bănci și aranjamente florale este cel mai bine evidențiat de la înălțime.

Cartierele orașului fotografiate din elicopter oferă o imagine ordonată și degajată a ceea ce trebuia să fie zona nouă a Clujului. Prezente pe cărți poștale, în articole de presă sau la televizor vastele spații construite cu blocuri, observate de la zeci de metri înălțime sunt atrăgătoare prin maniera în care inițial spațiile urbane de locuit au fost concepute. Zonele generoase dintre blocuri care apar atât de ofertante, au fost ulterior însă umplute cu blocuri „plombă” pentru a valorifica spațiul la maxim.

Ceea ce a mai rămas din vastele complexe industriale ale Clujului, atât de intens fotografiate de sus tocmai pentru a le surprinde dimensiunea colosală, sunt azi doar pozele. Totul este o memorie pe hârtie, peisajul urban suferind acolo transformări radicale.

Întotdeauna fascinat de înălțime, omul a găsit prin intermediul fotografiei o modalitate de a se exprima și de a păstra memoria unui loc și a unui timp, pe o retină artificială, dintr-un punct considerat în acel moment, ideal.

Mai Multe

More article