Poveşti din ClujClujul vintageInscripțiile în piatră de pe Turnul Croitorilor

Inscripțiile în piatră de pe Turnul Croitorilor

Clujul medieval a avut două incinte fortificate, prima ridicată probabil între 1260-1270, iar cea de-a doua construită în secolul al XV-lea, începând cu anul 1405, când regele Sigismund de Luxemburg a acordat urbei titlul de „Oraș Liber Regesc”. 

Turnul Croitorilor face parte din a doua incintă, ce înconjura un teritoriu de 45 de hectare cu ziduri străpunse din loc în loc de aproximativ douăzeci de turnuri și bastioane. Fiind situat în zona cea mai vulnerabilă a cetății, turnul era cel mai robust. A fost administrat de breasla croitorilor, a doua ca importanță în oraș după cea a aurarilor.

Trei inscripții în piatră amplasate pe pereții exteriori ai turnului sunt martorele unor momente istorice importante pentru istoria locală și pentru această construcție cu vechimea de peste cinci secole.

Cea mai veche dintre ele, dar bine conservată, este amplasată pe peretele estic al construcției, în zona superioară, foarte aproape de acoperiș. Textul în limba latină face referire la momentul exploziei prafului de pușcă, depozitat în interior. Inscripția prezintă fidel contextul: „Acest turn distrus de fulger în anul 1627 a fost refăcut și terminat pe cheltuiala orașului, în anul 1629, în timpul domniei ilustrului principe Gabriel Bethlen. Gabriel, prin harul lui Dumnezeu, principe al Sfântului Imperiu Roman și al Transilvaniei, domn al părților regatului Ungariei și comitele secuilor, duce de Oppeln și Ratibor – Dumnezeule, păstrează-ne în pace -, pe vremea judelui primar Paul Vendrich și a judelui regal Ioan Tolnai.” 

Cea de-a doua inscripție se află în partea stângă a intrării principale, în prima asiză deasupra nivelului de călcare a platformei treptelor de acces și a fost așezată în memoria reconstrucției turnului din anul 1709. Pe baza literaturii de specialitate și a fragmentelor păstrate, se poate reconstitui următorul text încrustat cu litere anticva: „Acest turn a fost distrus cu praf de pușcă pe vremea rebeliunii, în luna octombrie a anului 1707, din ordinul contelui Alexandru Károly și refăcut din ordinul Excelenței Sale baronul liber Kriechbaum, generalul imperial al Transilvaniei, în anul 1709.” Inscripía face referire la răscoala antihabsburgică sau Războiul curuților (1703 – 1711) condus de principele Francisc Rákóczi II. În acea perioadă, Clujul a fost asediat de multe ori de forțele beligerante și a fost ocupat în anul 1707 de trupele curuților conduse de generalul Alexandru Károlyi. Pentru a nu cădea în mâinile habsburgilor, curuții au incendiat turnul. Pe parcursul anului 1709, orașul a fost reocupat după un asediu prelungit de către trupele imperiale conduse de însuși generalul comandant al Transilvaniei, baronul Georg Friedrich Kriechbaum, tot el fiind cel care s-a îngrijit, în același an, și de reconstrucția turnului. 

A treia inscripție, aflată pe partea nord-vestică a turnului face referire la una dintre intervențiile importante asupra turnului: „Acest turn a fost renovat în anul 1718, pe vremea judelui primar al Clujului Márton Horváth și a judelui regal Ioan Baumgarten.”

Surse info + foto: Jakab Albert Zsolt: Piatra aceasta a fost așezată… Locurile memoriei din Cluj (1440-2022), Institutul pentru Studierea Minorităților Naționale, Cluj-Napoca, 2022 / Rohonyi Iván / Kovács Zsolt.

Mai Multe

More article