„Mânzul șarg”, filmul produs la Cluj de Jenő Janovics în 1913 a fost piatra de temelie pentru sedimentarea în orașul de pe Someș a preferinței pentru cea de-a șaptea artă. Născut pe 8 decembrie 1872 la Uzhorod (azi în Ucraina) și decedat la Cluj în 16 noiembrie 1945, Jenő Janovics a devenit prin munca sa prodigioasă, părintele cinematografiei din Transilvania. Janovics a marcat istoria teatrului clujean, a filmului, dar și a „managementului cultural” fiind un vizionar, un lider care indiferent de piedicile pe care le-a întâmpinat (și au fost extrem de numeroase), a reușit să gestioneze în mod eficient fiecare…
Cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695
Istoricul József Lukács a tradus „Cărticica meseriei de bucătar”, cartea de bucate tipărită la Cluj în 1695, realizând totodată și un admirabil studiu introductiv. Fiind prima carte de bucate publicată pe actualul teritoriu al României, este un document important despre modul de viață și dieta ardelenilor din secolul al XVII-lea. Tipograful acestei cărți, Miklós Misztótfalusi Kis, s-a născut în anul 1650 în satul Tăuții de Jos (azi în județul Maramureș) într-o familie de iobagi. Și-a depășit condiția prin educație, devenind după ce a absolvit Colegiul Reformat din Aiud dascăl la școala din Făgăraș. În 1680 pleacă la Amsterdam pentru a…
Turnul-închisoare al Clujului
Cetatea medievală a Clujului s-a format la cumpăna secolelor XI-XII în zona nord-vestică a fortificațiilor cetății romane Napoca, după desprinderea comitatului de mănăstirea benedictină de la Cluj-Mănăștur. Invaziile tătare au distrus această așezare, dar Regele Ștefan V (1257-1259) a colonizat în zonă populații germane care au ridicat o nouă cetate cu o suprafață de aproximativ șapte hectare. Cetatea ridicată din blocuri de calcar, avea ca limite Canalul Morii, actuala stradă Ferdinand, Str. Memorandumului și zona nordică a Pieței Unirii, precum și Străzile Emil Isac și Paul Chinezu. Fortificația întărită la colțuri cu turnuri de apărare era prevăzută și cu două…