Poveşti din ClujClujul vintageMeryl Streep în rolul unei clujence

Meryl Streep în rolul unei clujence

Olga Lengyel a fost soția doctorului Miklós Lengyel, proprietarul Sanatoriului Lengyel (azi Clinica de Pediatrie 2). Olga a devenit celebră după ce povestea vieții sale, care a stat la baza unui roman, ecranizat în filmul „Alegerea Sophiei”, a răvășit o lume întreagă. Meryl Streep a fost recompensată pentru acest rol tulburător cu premiul Oscar.

Sanatoriul Lengyel a fost primul spital de recuperare din Cluj. Clădirea cu subsol, parter, două etaje și o terasă generoasă la ultimul etaj, aflat pe strada Crișan, nr. 3-5, avea 80 de paturi. Activitatea medicală se desfășura în patru secții (obstetrică și ginecologie, boli interne, aparat Röntgen, electroterapie) și un laborator. Existau posibilități multiple de recuperare, inclusiv prin regim alimentar dietetic. În acest stabiliment existau la internare solicitări atât pentru cură de slăbire, cât și pentru cură de îngrășare.

Familia Lengyel a fost deportată la Auschwitz în 1944, loc de unde doctorul Lengyel și cei doi copii nu s-au mai întors.

Olga Lengyel avea funcția de soră șefă a sanatoriului și a supraviețuit Holocaustului, dar nu revenit niciodată la Cluj. A trăit după eliberare în Franța, Cuba și în Statele Unite. Și-a publicat inițial memoriile în Anglia, cu titlul „Cuptoarele lui Hitler” (original „Five Chimneys”). Cartea a fost publicată în mai multe limbi, inclusiv în română. Această lucrare a fost sursa de inspirație a scriitorului american William Styron care a redat povestea Olgăi în romanul „Alegerea Sofiei”, ecranizat în anul 1982. Meryl Streep a fost aleasă de regizorul Alan J. Pakula pentru a interpreta fabulosul rol al Sophiei, pentru care a fost recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriță. 

Acțiunea filmului se petrece în anul 1947 în Brooklyn, dar amintirile Zofiei (Sophie) Zawistowski din lagărul de concentrare nazist, scenele dramatice în care alege să își lase fiica să moară și supliciile de neînchipuit pe care o femeie le-a putut îndura, șochează indubitabil. Jocul magistral, rece și cutremurător al actriței, contopit organic în scene magistrale cu tensiune autentică, transformă filmul într-o capodoperă. Este una dintre peliculele excepționale din istoria cinematografiei care marchează privitorii la mai mult de patruzeci de ani de la apariția sa.

Olga Lengyel a înființat „Institutul Olga Lengyel pentru Studiul Holocaustului și Drepturile Omului” (TOLI), care are misiunea de a educa generațiile cu privire la drepturile omului, ororile Holocaustului, de a atrage atenția asupra altor genocide și atrocități, astfel încât acestea să nu se mai repete.

Olga Lengyel s-a stins din viață la New York în anul 2001.

Surse info + foto: IMDb // toli.us // Zador, Andrei, Prezențe evreiești în Clujul de altădată, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2023.

Mai Multe

More article