Poveşti din ClujPalatele şi Castelele Clujului

Palatele şi Castelele Clujului

Castelul Bánffy din Bonțida

Castelul Bánffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei”. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 km est de Cluj-Napoca. Principalele clădiri ale palatului sunt dominate de elementele arhitectonice specifice stilului renascentist, în secolul al XVIII-lea realizându-se extinderi în stil baroc.

Regele Sigismund de Luxemburg donează în anul 1387 domeniul de la Bonţida către familia Bánffy, în primă fază fiind construită aici o cetate înconjurată de un sistem de fortificaţii.

Reconstrucţia castelului este iniţiată de Dionisie Bánffy al II-lea, începând din 1745, în stil baroc austriac. În prezent castelul este în administrarea Fundaţiei Transylvania Trust care are ca scop restaurarea şi valorificarea potenţialului domeniului de la Bonţida.

Castelul Ciucea

În anul 1919, poetul Octavian Goga cumpără de la văduva poetului Ady Endre domeniul de la Ciucea, aflat la 80 de km de Cluj-Napoca. Pe acest domeniu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ady Endre construise un castel în stil neogotic.

Între anii 1921-1926, Octavian Goga modifică în mod fundamental aspectul arhitectonic prin adăugarea de elemente în stil brâncovenesc. Astăzi castelul de la Ciucea găzduieşte Muzeul Memorial Octavian Goga.

Palatul Bánffy

În Piaţa Unirii se află cel mai important monument arhitectural realizat în stilul baroc din Transilvania. A fost ridicat între anii 1774-1785 de către guvernatorul Gheorghe Bánffy. Faţada principală este una impunătore, şi păstrează blazonul familiei nobiliare grifonul cu sabie şi coroană încadrat de alţi doi grifoni. Această faţadă este ornamentată cu  statui reprezentând personaje ale mitologiei antice: Marte, Minerva, Apollo, Diana, Hercule, Perseu, sculptate de Anton Schuchbauer.

Printre oaspeţii palatului s-au numărat împăratul Francisc I, împărăteasa Karolina, şi Franz Lizt. Începând cu anul 1951, palatul adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ a fost realizat în anul 1910 în stil secession. El a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj.

În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj.

Palatul Széky 

Palatul Széky se află situat la colţul nord vestic al Pieţei Mihai Viteazul şi a fost construit în anul 1893. Edificiul este unul din monumentele de arhitectură din epoca modernă a Clujului realizat de către arhitectul Samu Pecz în stil neogotic.

Palatul a fost reşedinţa lui Miklos Széky, un farmacist clujean, profesor universitar, care ia decizia să ridice acest palat la parterul căruia deschide o farmacie.

Parterul şi subsolul palatului sunt acoperite cu plăci de calcar, iar etajele cu cărămidă aparentă. Pe poarta de intrare principală întâlnim o ornamentaţie bogată, panouri în formă de romburi şi rozetă, motive neogotice, ghinzi şi ramuri de stejar şi monograma propietarului SzM, încadrată de frunze de stejar.

Va urma…

Mai Multe

More article