În secolul al XIX-lea, viața culturală a Ardealului era colorată de prezența unor personalități feminine care prin talentul lor au cucerit iremediabil publicul. Stelele de altădată ale scenelor au fost imortalizate de către cei mai cunoscuți artiști ai vremii, iar azi redescoperim poveștile lor de viață și de scenă. Aceste litografii transmit peste timp candoarea, sensibilitatea și frumusețea personajelor, care odinioară străluceau în luminile rampei. Actrița Déry Róza Széppataki (1793-1872) a fost un simbol al teatrului ambulant în prima jumătate a secolului al XIX-lea. O personalitate extraordinară, prezentă pe toate scenele importante din Transilvania și Ungaria, a tradus opere dramatice…
Primul salon de radio din Cluj
După ce în 1896 Guglielmo Marconi făcea una dintre cele mai revoluționare demonstrații tehnice (transmiterea la câteva sute de metri distanță a unor semnale radio), invenția a fost utilizată atât în industrie sau navigație, cât și în viața de zi cu zi, radioul devenind în mai puțin de treizeci de ani unul dintre cei mai importanți entertaineri. În marile orașe europene s-a dezvoltat conceptul de „Salon de Radio”, un spațiu generos dedicat noului mijloc de comunicare în masă. La Cluj, primul salon a fost deschis în noiembrie 1928 în Piața Unirii, nr. 4, în curte, lângă Farmacia Bíró, de către…
Accidente de circulație în Clujul interbelic
La sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut, în Cluj erau înscrise în circulație mai bine de 1.000 de mașini, între care figurau automobile proprietate personală, taximetre și autobuze. Numărul accidentelor era totuși îngrijorător (30 de accidente înregistrate în lunile mai și iunie 1929), iar cauza era viteza prea mare. Oamenii veniți din satele dimprejurul Clujului sau cei care trăiau în zonele mărginașe ale orașului, nu erau obișnuiți cu mașinile, astfel că nu erau atenți, iar șoferilor le erau extrem de dificil să-i ocolească ori să oprească pentru a evita accidentele. Pentru conducătorii auto care mergeau pe drumurile de la periferia…