Poveşti din ClujLa o plimbare prin muzeele Clujului

La o plimbare prin muzeele Clujului

Dacă tot a venit iarna și căutăm mereu locuri calde în care să ne adăpostim, ce ziceți să facem asta cu folos și să învăţăm câte ceva.  Ne-am gândit azi să vă încropim o succintă listă cu  câteva dintre muzeele Clujului, ca să vi se facă poftă de vizitat.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost înfiinţat în anul 1922. Sediul central este localizat în clădirea ,,Reduta”, în sala cu acelaşi nume desfăşurându-se cunoscutul proces politic cunoscut sub numele de „Procesul memorandiştilor”. Expoziţiei pavilionare i s-a adăugat, în anul 1929, un muzeu în aer liber, primul din România, numit Parcul Etnografic Naţional ,,Romulus Vuia”.

Expoziţia permanentă actuală, se intitulează „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX”, vernisată în anul 2006, şi abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei muzeale.

Expoziţia cuprinde: benzi podotactile (pentru nevăzători), vitrina cu cununi tradiţionale de seceriş, vitrina cu piese evreieşti de cult, exponate ce evocă naşterea, copilăria (leagăn, scaun şi suport pentru învăţat mersul) şi tinereţea (elemente din recuzita cetelor de feciori, daruri simbolice făcute de flăcăi fetelor). Exponatele sunt grupate în module expoziţionale care prefaţează sectorul obiceiurilor: cele din ciclul vieţii (nunta, înmormântarea), cele de peste an (Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza, Paştele) şi cele de primăvară (Sângiorzul, Plugarul).

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Înfiinţat în anul 1951, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a beneficiat de fonduri patrimoniale mai vechi: o colecţie de artă provenind din fondurile fostului Muzeu Ardelean şi, mai ales, de colecţia Pinacotecii „Virgil Cioflec”.

Muzeul are sediul în Palatul Banffy, construit în perioada anilor 1774-1785 ca reşedinţă privată a contelui Gheorghe Bánffy, guvernator al Transilvaniei, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann.

Galeria Naţională reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca realizată în 21 de săli de la etajul clădirii. Patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca cuprinde peste 13.000 de piese deosebit de valoroase de artă românească şi universală (sec. XV-XXI), fiind compus din piese de pictură, sculptură, arte grafice, arte decorative şi fond documentar.

Colecția de Istorie a Farmaciei Cluj-Napoca

Colecţia de Istorie a Farmaciei este subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Muzeul are sediul în cea mai veche farmacie din Cluj, casa Hintz, muzeul fiind înfiinţat în anul 1954.

Muzeul cuprinde o mare varietate de exponate care reliefează evoluţia acestui domeniu: piese de mobilier din sec. XVII-XIX; vechi vase farmaceutice din lemn şi tipărituri farmaceutice. La originea acestui muzeu se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940).

Farmacia era împărțită astfel: Oficina, încăperea în care se vindeau medicamente; Depozitul, o încăpere destinată depozitării materiilor prime şi a medicamentelor; Laboratorul, încăperea unde se produceau medicamentele.

Muzeul Vivariu Cluj-Napoca

Muzeul Vivariu fost construit între anii 1998-2001 din fondurile Universitatii „Babeş-Bolyai”, acesta fiind de fapt o grădină zoologică în miniatură, cu locuri special amenajate pentru creşterea în mediul natural a unor animale de talie mică.

Expoziţia permanentă cuprinde în jur de 60 de specii de reptile, peşti, micromamifere şi păsări precum Vipera pufăitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Varanul de Nil, Chinchila, Ţestoasă dobrogeană, Cameleon, Salamandra, etc.

Muzeul de Mineralogie Cluj-Napoca

Muzeul deţine aproximativ 16.500 de exponate, grupate în mai multe colecţii.

Colecția de geme (aproximativ 230 pietre prețioase şi fine, majoritatea faţetate) reprezintă una dintre atracţiile muzeului şi este expusă în vitrina originală din sec. XIX. Una dintre colecția de rarități o reprezintă colecţia de meteoriţi, singura colecţie de acest fel din România şi întruneşte peste 200 de exponate din întreaga lume, meteoriţi căzuţi pe toate cele 5 continente.

Expoziția de minerale descoperite pentru prima dată în Romania cuprinde 18 specii de minerale. Ele reprezintă rarități minerale, cum ar fi: telur, silvanit, andorit, telurit, etc.

 

Muzeul Zoologic Cluj-Napoca

Înfiinţat în 1859, Muzeul Zoologic al Universităţii „Babeş-Bolyai” numără în prezent peste 300.000 de piese. Muzeul Zoologic se află la parterul Facultăţii de Biologie şi Geologie, planul după care a fost construită această clădire fiind identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli.

În cadrul expoziţiei de bază sunt expuse şi animale care reprezintă rarităţi sau specii dispărute, ca de exemplu: vulturul-bărbos şi vulturul pleşuv, ambele specii dispărute definitiv din fauna ţării noastre, ornitorincul şi echidna din Australia.

Muzeul este împărţit în trei categorii de expoziții: expoziţia propriu-zisă, ce cuprinde un număr mare de vertebrate şi nevertebrate, expuse astfel încât să reproducă un cadrul natural; colecţiile ştiinţifice,care cuprind peste 300.000 exemplare de animale, majoritatea insecte şi rezerva muzeuluia cărui material biologic este expus în expoziţii temporare.

Va urma…

Mai Multe

More article