Poveşti de călătorieMadridul și cum m-a cucerit el

Madridul și cum m-a cucerit el

Mă declar o îndrăgostită incurabilă când vine vorba de Spania și cultura ei. Fruntașă pe lista orașelor mele favorite va rămâne mereu Barcelona – cu stilul ei arhitectural si gustul unei paella autentice pe malul Mediteranei.

Însă, am rămas surprinsă de imaginea unui Madrid în prag de primăvară. Desigur, frigul în peninsulă se simte foarte diferit, iar opțiunea unei ierni în Spania nu sună deloc rău.

Când vine vorba despre metropole, ador vâlvătaia lor și ritmul alert, însă Madridul m-a cucerit cu liniștea și calmul nopților. Asta pe lângă zonele care sunt epicentrul distracției.

Petrecerea și stilul de viață lejer al spaniolilor te captivează și chiar dacă la fiecare pas auzi toate accentele și limbile pământului, Madrid este unul dintre orașele în care socializezi cel mai ușor – lumea este relaxată, deschisă iar acest lucru mi-a oferit sentimentul de „Acasă”.

        Albastru de Madrid

Chiar dacă primăvara nu își intrase în drepturi, cerul metropolei avea o sclipire aparte. Cum avem noi „albastru de Voroneț” cred că ei au „albastru de Madrid”. E special mai ales dacă îl savurezi, lângă o cafea,   pe terasa clădirii Circulo de Bellas Artes.

       Churros și sandviciul cu calamari

Știați că dragostea trece prin stomac, nu?

Acest principiu îl aplic mereu, iar unul dintre criteriile care mă fac să mă îndrăgostesc de un oraș este  gastronomia. Mereu am încercat tot ce are denumiri ciudate. Aceasta este plăcerea mea vinovată, curiozitatea culinară. După cum spuneam și mai sus, am o pasiune pentru fructele de mare bine gătite și gustoase.

M-a încântat sendviciul cu calamari și maioneză, iar ca bonus m-am delectat cu o porție de churros în cea mai veche Churrerie din Madrid. Vă pot spune că acolo găsești cea mai fierbinte poveste de dragoste – între un churro perfect copt și o ciocolata caldă extrem de cremoasă și de savuroasă (ambele fiind pregătite după rețete proprii vechi de peste 100 de ani).  Asta explică de ce toate celebritățile care ajung la Madrid îi calcă pragul.

         Prado   

Muzee? Bifat!

Dacă esti un iubitor de artă ai nevoie de două zile pentru a vizita tot muzeul Prado. Nu exagerez, credeți-mă! După o trecere fugitivă la centrul de informare turistică, am aflat că Muzeul Prado se poate vizita gratuit de la ora 18- 20. Așa că după o plimbare prin Parcul Retiro, ne-am întors la Prado. A fost amuzant că aveam impresia ca doar noi am aflat despre aceste două ore magice, dar de fapt mai aflaseră încă vreo 80 de persoane care stăteau civilizate la o coadă formată pe două rânduri. În mai puțin de 15 minute, într-o manieră civilizată, am reușit să intrăm în labirintul Prado. Este imens și incredibil de frumos. Fiecare încăpere are o proprie poveste oferită de capodoperele marilor artiști ai omenirii.

        Depresia cardului

Capitolul shopping este unul inepuizabil atunci când vine vorba de Madrid. Bulevarde și străzi interminabile sunt ticsite cu magazine pentru toate gusturile și buzunarele. Așa că nu am stat mult pe gânduri și am început să vizitez încăperile pline de tentații costisitoare. Pe Gran Via găsești comori la fiecare pas.

P.S. Eu ador magazinele etajate care îmi lasă impresia de muzeu. Sentimentul de vinovăție nu este atât de accentuat deoarece vreau să cred că investesc în artă 😊)))

         Retiro

Ultimul, dar nu cel din urmă, Parcul Retiro. L-am vizitat pe ploaie, una maruntă de primăvară. Cred că a fost cel mai cald și primitor parc în care am pășit vreodată. Are o alură aparte, iar palatele din interiorul său sunt adevărate comori ale arhitecturii. În interiorul acestora se găsesc mereu expoziții de artă ale contemporanilor noștri. Un model excelent de îmbinare a noului cu vechiul.

Mai Multe

More article