Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum să te stresezi mai puţin?

Cum să te stresezi mai puţin?

Am avut un proiect de terminat recent, iar ultimele lui clipe au fost crunte pentru mine. Lucrurile, deşi la început păreau clare, s-au năruit parcă în ultimul moment, lucru ce a însemnat automat un nou nivel de stres pentru mine, un nivel ce parcă nu-l mai atinsesem niciodată.

Telefonul suna încontinuu, veştile nu tocmai bune continuau să apară parcă din orice colţ şi eu mă simţeam ca-n plop… şi plopu’n aer.

Ce mai, eram stresată-n draci.

Toată lumea din jurul meu, săraca, s-a împărţit în două: jumătate făceau orice ca să mă evite, ştiind că există riscul să latru în orice moment, în timp ce cealaltă jumătate încerca, prin diverse metode, să îmi spună fel de fel de cuvinte ca să mă liniştească.

Săracii oameni, cât au avut de pătimit.

Nu e nici primul şi cu siguranţă nici ultimul moment în care mă voi confrunta cu situaţii stresante, situaţii în care parcă nimic nu se leagă. În mod sigur, nu sunt nici singura care se confruntă cu astfel de situaţii.

Deci, ce e de făcut când acest montru numit stres apare?

Primeşte informaţia şi alocă-ţi puţin timp să o digeri – niciodată nu este bine să reacţionezi la nervi. Şi este clar că, atunci când lucrurile nu merg cum vrei tu, nervii se vor activa. Dă-ţi puţin timp de calmare şi de linişte, bea o cafea, fumează o ţigară, du-te la kickbox. Dar alocă-ţi câteva momente să înregistrezi corect informaţia şi abia apoi poţi să iei o decizie care să rezolve problema cu care te confrunţi.

Încearcă să prevezi situaţiile ce pot apărea atunci când porneşti un proiect, o idee, o acţiune – nu există perfecţiune. Noi, oamenii, suntem predispuşi la greşeală, suntem diferiţi, uneori neatenţi, alteori focusaţi pe alte lucruri. Întotdeauna vor apărea lucruri care pot periclita succesul unui proiect. Ingredientul cheie aici este să prevezi orice situaţie ce poate apărea şi chiar să te gândeşti la eventuale soluţii… în cazul în care e nevoie – din nou, noi românii oricum ne gândim la n scenarii zilnic, nu cred că e greu să le luăm şi în sectorul profesional.

Nu te lăsa copleşit – nu trebuie să te moleşeşti, să te laşi bătut şi să ai impresia că totul ţi se întâmplă doar ţie. Aceste lucruri li se întâmplă tuturor, în tot felul de situaţii. Trebuie să crezi în tine şi să faci orice pentru a depăşi situaţia. Pentru că orice se poate, atât timp cât vrei cu adevărat. Şi atât timp cât crezi cu tărie în deciziile tale.

Fii cu mintea limpede – nu te lăsa pradă gândurilor negative. Nu crede că tot ce e rău ţi se întâmplă doar ţie. Nu există aşa ceva. Fiecare avem perioade şi perioade, dar fiecare putem să depăşim orice obstacol ce ne poate apărea în cale. Dacă tot ce facem atunci când apare ceva neprevăzut este să ne dăm pumni în cap, să plângem sau să fim doar negativişti, atunci clar nu o să putem depăşi această criză decât foarte greu. Eliberează-te de ele, gândeşte totul la rece şi, din nou, crede în tine şi în puterile tale.

Nu cere prea multe de la tine – aici intrăm pe partea cealaltă a baricadei. E bine să crezi în forţa ta proprie, dar ai grijă să nu te întinzi mai mult decât îţi e plapuma. La final, singurul care va ieşi şifonat din toată situaţia vei fi tu. Şi probabil iar o vei lua de la capăt cu stresul. Secretul e să te cunoşti pe tine şi să vezi exact care îţi sunt limitele, iar apoi să cauţi ca soluţiile pe care le găseşti să fie în armonie cu tine.

În rest, chapeau, my friends!

Viaţa e frumoasă dacă ştii cum să te înfrupţi din ea şi dacă ştii care e cel mai bun mod de a o controla în anumite situaţii. Stresul e în fişa postului de om al secolului XXI, nu prea ai cum să scapi total de el – poţi doar să înveţi să convieţuiţi în cel mai bun mod cu putinţă!

Mai Multe

More article