Ceea ce noi facem este frumos, plin de viață și foarte important pentru noi. În multe feluri dă sens vieții noastre acolo, în Seattle. În timp de îmi povestea, Sanda gesticula din ce în ce mai mult și toate gândurile frumoase despre munca de acasă, despre asociație și planurile din finalul lui 2017, îi dădeau atât de multă energie încât parcă nu-i ajungeau cuvintele să cuprindă toate ideile pe care și le-ar fi dorit rostite.
Și mie mi s-a părut interesant. Un festival de film românesc organizat de un mic grup de fete pline de energie care reușea să trezească interesul întregii comunități, să mobilizeze și să promoveze în orașul american artiști și oameni de cultură de pe scena românească.
În urmă cu 3 ani a luat ființă societatea culturală americano-romană numita ARCS la inițiativa președintei noastre Otilia Baraboi.
Acesta a fost începutul, spunea Sanda Măicăneanu, membru în conducerea societății.
Societatea Română Culturală din Seattle (ARCS) promoveză o mai bună înțelegere a culturii și tradițiilor din Europa Centrală și de Est, cu accent pe România și pe patrimoniul cultural românesc din zona Seattle.
Membrii ARCS organizeaza și popularizează evenimente și activități artistice prin care publicul învață, participă și sărbătorește diversitatea culturală, etnică, lingvistică și religioasă a României și a comunității românești americane din Pacificul de Nord-Vest.
Agenda noastră e destul de variată și include, arte vizuale (cu film, fotografie și pictură), spectacole, literatură și educație. La capitolul de Arte Vizuale, ARCS organizează un Festival anual de film românesc în zona Seattle, care se concentrează pe noul cinematograf românesc de astăzi. Fiecare festival are o anumită tematică. Cel din 2016 s-a numit Despre origini (Belonging), iar cel din acest an se numește Povești de departe (Tales from Afar).
La ediția din 2016 a Festivalului de film românesc de la Seattle au participat invitați de seamă: Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF, cu filmul De Ce Eu și regizorul Horațiu Mălăele cu Nunta mută și Funeralii Fericite, iar în 2015, la prima ediție a festivalului au fost prezenți la Seattle, Radu Gabrea, Victoria Cocias și Florin Lăzărescu.
Viziunea noastră e să prezentăm filme care pot acoperi o plajă cât mai mare de pasionați de cinematografie. Filmele fiind subtitrate publicul american vine în număr mare.
În fiecare an, am încercat să aducem documentare și vă pot exemplifica aici filmul Alhya Dada unde regizoarea Ioana Giurgiu a întâlnit și prezentat filmul sãu audienței evreiești din Seattle.
Pentru toate aceste manifestări și invitați e nevoie de bani, iar fetele de la ARCS organizează cu multă pricepere acțiuni de strângere de fonduri și de marketing. Festivalul Românesc de Film a devenit emblematic pe scena americană.
Sanda era tot mai plină de viață: Stai să îți spun, nu doar filmele românești le promovăm, ci și teatrul.
Prin colaborarea cu rețeaua de teatre și actori din producții de piese scrise de dramaturgi născuți în România, la Seattle au fost prezentate spectacolul lui Horatiu Mălăele, Sunt un Orb și documentarul Comedia Remix a Cristinei Modreanu. Anul trecut, în 2016, Mirela Pană, actriță a Teatrului de Stat din Constanța a prezentat la Seattle un proiect ambițios, Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase.
Și imaginea de ansamblu este mult mai colorată și mai plină de planuri frumoase: un spectacol pe aceeiași temă cu festivalul de film numit Cântece de Departe/Songs from Afar, un spectacolul de jazz cu motive etnice, cursuri de limba română, ca limbă străină la liceu, susținute de cadre didactice acreditate în SUA și activități atractive pentru copii.
Ar mai fi fost multe de povestit și, cu siguranță, foarte interesante. Se spune că românii sunt distanți între ei și nu le face plăcere să se ajute reciproc, mai ales când sunt în străinătate. Eu cunosc câteva exemple de acest gen și poate știți și voi câteva. În acest caz, se pare că povestea este, cel puțin până acum, una fericită.
Poate pentru că este despre interese comune sau oameni frumoși sau poate e despre fapte mari și nu lucruri mărunte… Important este că se vorbește frumos despre România, despre cultura și talentul unor români înzestrați, departe de CASĂ.
Și, dacă Sanda va avea noutăți și la anu’ când va reveni în țară, vi le voi spune imediat:)
- Vara la Hoia – Concept unic de tabără etnografică pentru copii - 18 mart. 2025
- Line-up complet la Wonder Family Fest 2025 - 3 feb. 2025
- Când iubirea de oameni îţi aduce bucurie - 26 dec. 2024