Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariStrăini în România: producţii cinematografice filmate la noi în ţară

Străini în România: producţii cinematografice filmate la noi în ţară

Frumuseţea României este foarte apreciată peste hotare, în special de către producătorii de film.

Şi au şi motive: izul medieval al Transilvaniei, frumuseţea Carpaţilor şi a dealurilor ce îi înconjoară, Delta Dunării sau ambientul încă uşor comunist al unor oraşe. Aşa se face că aici s-au filmat de-a lungul timpului mai multe producţii cinematografice, mai mult sau mai puţin cunoscute, dar care ne-au ajutat să transmitem oamenilor de pretutindeni ce avem noi.

Vă prezint astăzi o listă cu câteva astfel de filme ce şi-au stabilit ca loc de desfăşurare România.

Cold Mountain

Celebrul film ce îi are drept protagonişti pe Nicole Kidman, Jude Law şi Renee Zelwegger s-a filmat aproape în întregime în Carpaţii româneşti, în zona Braşovului şi în satul Potigrafu, judeţul Prahova. Motivele au fost costurile mai scăzute de producţie, dar şi faptul că, deşi munţii noştri se aseamănă destul de bine cu Apalaşii, la noi încă există zone neatinse de om, care te pot purta în perioada Războiului Civil American – în care se desfăşoară acţiunea. Cold Mountain a fost nominalizat la şase premii Oscar, iar Renee Zelwegger a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

Toată presa românească vuia în noiembrie 2010 datorită faptului că celebrul actor Nicholas Cage era în România pentru filmările celui de-al doilea film din seria Ghost Rider. Filmările au debutat la Sibiu, unde au apărut şi câţiva artişti autohtoni. Alte locuri alese pentru a întregi povestea eroului fără suflet sunt Transfăgărăşanul, castelul Huniazilor, Târgu-Jiu şi Bucureşti. Nicholas Cage a mai fost prezent în România în 2013, în cadrul filmărilor pentru A dying of the light, unde joacă alături de regretatul Anton Yelchin.

The Whistleblower

Drama biografică o are în atenţie pe Kathryn Bolkovac, portretizată de Rachel Weisz şi spune povestea unei poliţiste bosniace care a fost aleasă să lucreze pentru Naţiunile Unite, în perioada de după războiul din Bosnia. Acolo, descoperă o reţea de trafic de carne vie, suspansul filmului fiind întreţinut şi de faptul că nu ştie în cine poată să aibă sau nu încredere. Filmările au avut loc în mare parte în studiourile de film din Bucureşti.

The Brothers Bloom

Filmul spune povestea a doi fraţi, portretizaţi de către Mark Ruffalo şi Adrien Brody ce pun la cale o mascaradă prin care să o escrocheze pe Penelope Schamp, o moştenitoare bogată ce locuieşte într-un frumos castel – care este nimeni altul decât Castelul Peleş de la Sinaia. În cadrul acţiunii acestei spumoase comedii mai apare portul şi Clădirea Casino din Constanţa.

România – cadrul perfect pentru regate ficţionale de basm

În decursul ultimelor luni, cred că am văzut vreo trei-patru filme produse de către Lifetime, Marvista sau Hallmark în care apăreau locuri din România. Unul dintre acestea este A princess for Christmas, ce foloseşte zona Transilvaniei pentru a recrea ţinutul ficţional Castlebury, cu locuri cum ar fi Castelul Peleş sau Palatul Ştirbey. Un alt astfel de film este A Royal Winter, cu regatul ficţional Calpurnia, a cărei capitală este Sighişoara noastră. Filmul spune povestea unei călătoare ce ajunge în acest mic regat şi se îndrăgosteşte de… ghiciţi cine? De prinţ, bineînţeles. Un alt film avea în spate castelul Bran, într-altul apărea din nou Peleşul – ghinionul e că nu îmi mai amintesc numele ultimelor două.

https://www.youtube.com/watch?v=iRRbSP9WTfk

Fantasticul prinde viaţă în ţinutul românesc

În cercetarea mea pentru articolul de faţă am rămas surprinsă că extrem de multe producţii cinematografice aleg ca setting zone din România, în special din zona Transilvaniei. Drept exemple vă dau DragonHeart 3: The Sorcerer’s Curse, The Seeker, The Prophecy: Forsaken, The Scorpion King 4: Quest for power, Beowulf, Highlander: Endgame şi lista poate continua. Aparent, nu suntem nebuni când afirmăm că zona noastră este un loc magic, pitoresc, unde este extrem de credibil ca poveştile cu dragoni şi alte fiinţe fantastice să prindă viaţă.

Mai Multe

More article