Poveşti de binePoveşti cu mâncarePunctul gastronomic local, regândirea turismului românesc

Punctul gastronomic local, regândirea turismului românesc

Probabil că ați auzit deja de punctele gastronomice locale, iar dacă nu, veți afla în continuare că pot fi o salvare a turismului românesc. Desigur, pentru ca lucrurile să funcționeze, trebuie să existe o strânsă legătură între localnici și autoritățile locale.

Pentru început, ce înseamnă un punct gastronomic local? Este de fapt o unitate de alimentație publică gestionată de cele mai multe ori de o familie care binevoiește să prepare și să ofere turiștilor preparate culinare locale, specifice zonelor în care trăiesc. Astfel, cei care le trec pragul casei se pot delecta cu mâncăruri autentice obținute din produse locale. Spre deosebire de restaurante, punctul gastronomic local are un meniu foarte restrâns cu maxim două feluri de ciorbe, două feluri principale și eventual, în funcție de disponibilitate, un desert. Așadar, clienții nu trebuie să se aștepte la o listă lungă de alternative, ci mai degrabă la un număr limitat de produse specifice zonei.

Având în vedere că acest tip de activitate depășește cadrul privat (familial), gazdele care pregătesc în fiecare zi mâncare proaspătă pentru oaspeți vor respecta aceleași norme de igienă și siguranță alimentară precum o fac bucătarii dintr-un restaurant, spre exemplu. Mai mult decât atât, într-un punct gastronomic local, doar proprietarul sau familia va putea găti.

Din punct de vedere al materiei prime, aceasta va fi în cea mai mare parte autohtonă. Spre exemplu, este permisă utilizarea cărnii obținute de la animale crescute în exploatație proprie dacă sunt îndeplinite minimele condiții cerute. Laptele folosit trebuie să provină direct de la ferme sau stâne, iar ouăle, la fel, direct de la fermele de găini sau centrele de colectare. Dacă se prepară pește, acesta va fi achiziționat, de asemenea, direct de la pescari autorizați sau centre de colectare. În acest fel, oaspetele știe că mâncarea servită este pregătită din ingrediente locale, proaspete, achiziționate direct de la producător.

Zilele trecute, 40 de persoane care locuiesc în Delta Dunări și care vor să își înființeze puncte gastronomice locale au participat la un curs gratuit despre administrarea lor, organizat de o asociație din zonă. Ca turist, alegerea unui punct gastronomic local pentru a lua masa este probabil cea mai bună opțiune, în special în locuri ca acestea.

Și în județul Sibiu lucrurile parcă se îndreaptă în direcția bună. Anul trecut aici funcționau un număr de 13 puncte gastronomice locale în localități sau sate precum Cisnădioara, Mediaș, Cârțișoara sau Colun.

În schimb, în Cluj și în județele învecinate, până în prezent nu prea s-a pus accent pe dezvoltarea acestui segment al turismului. La o simplă căutare pe internet, cel mai apropiat punct gastronomic de Cluj-Napoca este în satul Poșaga de Sus, județul Alba, în apropierea Rezervației Scărița – Belioara.

În final, chiar dacă lucrurile se mișcă mai greu, se poate observa o evoluție a turismului din țara noastră prin sprijinirea micilor afaceri de tip punct gastronomic local. Până la urmă, nimeni nu va face averi în acest mod, în schimb, cu siguranță oaspeții vor avea cel mai mult de câștigat. Vor avea parte de o experiență unică, se vor bucura de aromele locale, de savoarea preparatelor specifice și bineînțeles, de buna companie a gazdelor.

Mai Multe

More article