Poveşti de binePoveşti cu mâncareAroma fructelor și legumelor – în trecut și în prezent

Aroma fructelor și legumelor – în trecut și în prezent

Deseori aud (și o spun și eu) că tot mai multe produse alimentare nu mai sunt la fel de aromate precum erau în trecut. Chiar dacă fiecare dintre noi are o altă capacitate de a percepe aromele și intensitatea lor, fructele și legumele parcă nu mai au acel ceva care să ne facă să spunem: într-adevăr, e gustos! Cu toate acestea, există o explicație simplă în spatele acestui trend, un motiv economic în primul rând care determină o reacție în lanț și în final roșii nearomate în salata pe care o consumăm.

Pentru a înțelege rolul și importanța aromelor într-un produs alimentar, trebuie precizat faptul că în ultimele decenii, dacă ne raportăm la gusturile de bază, soiurile de fructe au fost și sunt ușor modificate astfel încât la maturitatea de consum să fie mai dulci și mai puțin amare comparativ cu soiurile vechi. De ce? Pentru că organismul nostru tinde să respingă alimentele amare datorită faptului că acest gust este asociat inconștient cu substanțele toxice. În cazul merelor și a portocalelor se poate spune cu ușurință că există aceste diferențe.

Dacă ne raportăm strict la aromele dintr-un aliment, adică toți compușii care ne fac să diferențiem mirosul unui măr de cel al unei portocale, ajungem la practica întâlnită în cazul produselor vegetale transportate pe distanțe lungi. Acestea sunt recoltate „verzi”, cum se spune în limbajul comun, iar aromele specifice care se acumulează natural, sub razele soarelui, sunt într-o concentrație foarte mică. De aceea, fructele și legumele din grădină pe care le recoltăm atunci când decidem că sunt numai bune de mâncat, vor fi mult mai aromate comparativ cu cele din import.

O altă cauză a lipsei aromelor din fructe sau legume continuăm să o susținem de fiecare dată când cumpărăm aceste produse în special din marile magazine. Vrem, nu vrem, alegem cu ochii. Majoritatea consumatorilor doresc fructe sau legume mari și foarte mari. Astfel, producătorii aleg să cultive soiuri ale căror roade au volume impresionante, însă cu cât sunt mai mari, cu atât conțin mai multă apă, iar concentrația componentelor aromatizante este mai mică.

Acum că ați aflat cum influențează comportamentul consumatorului tendința de a se obține produse vegetale mai puțin aromate și de ce, în final, mâncărurilor pe care le pregătim parcă le lipsește ceva, să vedem ce putem face pentru a scoate în evidență puținul care este.

Varza, varza de Bruxelles, conopida sau broccoli sunt câteva legume care și-au păstra bine aromele cu trecerea timpului și pot fi folosite ca garnitură aproape în orice preparat pentru a adăuga un plus de savoare. De asemenea, ar trebui să cumpărăm cât mai multe fructe și legume locale, de sezon și să ne aducem aminte că de cele mai multe ori, cu cât sunt mai mici, cu atât vor fi mai aromate.

Mai mult decât atât, coacerea legumelor în cuptor sau pe gril este o tehnică foarte des întâlnită în bucătăriile restaurantelor pentru a se mai obține o serie de arome în plus. Și legumele pentru o salată pot fi scoase la temperatura camerei înainte cu puțin timp deoarece temperaturile scăzute ne inhibă receptorii gustativi și olfactivi.

În final, subiectul aromelor rămâne pe larg dezbătut de către specialiști, însă după cum ați aflat, putem să facem mici lucruri care vor avea în final un impact semnificativ în ceea ce privește savoarea preparatelor culinare.

Mai Multe

More article