Construită în anul 1921 pe malul drept al Someşului de Societatea Micilor Meseriaşi Evrei din Cluj, Poale Ţedek (Poalé Cedek), sinagoga aparţinea comunităţii ortodoxe evreieşti. În secolul al XIX-lea, comunitatea evreiască din Europa a trecut printr-o reformă, diferenţiindu-se două ramuri: neologă (a progresiştilor) şi ortodoxă (tradiţională). Din comunitatea ortodoxă clujeană, meseriaşii (croitori, lăcătuşi, tipografi etc.) au format în 1914 această asociaţie care avea rolul de într-ajutorare a membrilor comunităţii.
Sinagoga făcea parte dintr-un complex de clădiri care includea rabinatul şi locuința cantorului, fabrica de azime şi un cămin de bătrâni. Clădirea adăposteşte cea mai nouă sinagogă din Cluj (ultima construită). Casa de întrunire a cultului mozaic, avea funcţiune religioasă fiind locul predilect de rugăciune și celebrare a cultului – sărbători și obiceiuri religioase, dar și locul de întrunire al tribunalului rabinic sau participarea la cursuri formativ-educative. Fiind o sinagogă a laturii tradiționale ce respectă normativitatea halalică, prezența în cadrul cultului respecta segregarea pe sexe.
Spațiile sinagogii aveau un pronunțat caracter social aici asigurându-se legătura dintre membrii comunității ortodoxe evreiești, micii meseriași având meritul de a închega în jurul casei de rugăciuni și societatea de într-ajutorare care avea rolul de a sprijini membrii comunității lipsiți de ajutor, în special persoane vârstnice.
Apartenența la sinagogă era un atu al relaționării intracomunitare, sinagoga și comunitatea alcătuind o unitate care asigura dezvoltarea și stabilitatea societății evreiești. În jurul regulilor formale, sinagoga avea rolul de a aduce stabilitate și continuitate socială.
În anul 1922 sinagoga a fost afectată de inundații, dar în decembrie 1927, studenți legionari din Oradea au devastat sinagoga la fel cum au făcut şi cu celelalte din Cluj, astfel că mobilierul a fost distrus, iar clădirea grav avariată.
După al doilea Război Mondial, evreii întorși din lagăre au utilizat sinagoga drept locaș de cult până în 1950, dar după ce comunitatea evreilor s-a micșorat semnificativ, sinagoga a fost închisă. Aici au fost depozitate pancarte și materiale de propagandă utilizate în paradele de 23 August, iar spațiile locative din complex au fost preluate de Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă (ICRAL) fiind ocupate de diverşi chiriaşi.
În 1997, sinagoga a fost restaurată şi transformată într-un spaţiu cultural care adăposteşte festivaluri, expoziţii, spectacole de teatru, concerte şi evenimente sociale, denumirea de Casa Tranzit fiind binecunoscută în rândul iubitorilor de cultură din Cluj și nu numai.
Sursa foto: www.fortepan.hu
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024