Actualul șir de construcții de pe latura nordică a Pieței Unirii a fost ridicat după extinderea orașului dincolo de zidurile Vechii Cetăți (Óvár), expansiune marcată de finalizarea noilor ziduri la sfârșitul secolului al XV-lea și de trasarea unei noi piețe centrale. Prima atestare a casei Filstich este chiar pe un ancadrament al construcției, apărând numele Petru Filstich și anul 1597. Fiind una dintre cele mai rafinate și primitoare case ale urbei acelor vremuri, personalități importante ale începutului de secol XVII au fost găzduite aici la trecerea lor prin Cluj: comisarul imperial Paul Krausenegg, care l-a însoțit în Transilvania pe…
Colegiul Reformat – „Bastilia” Clujului
Denumirea atribuită clădirii Colegiului Reformat face parte din „folclorul școlar”, dar expresia a fost adoptată și în vocabularul urban, astfel că fără a avea o legătură cu fortăreața din Paris, clădirea de pe Strada M. Kogălniceanu de la nr. 16 este cunoscută de clujeni drept „Bastilia”. Situat pe ulița Lupilor (azi Strada M. Kogălniceanu), vechiul colegiu reformat construit pe aliniamentul sudic, între anii 1651-1653 de venețianul Agostino Serena a ars în incendiul din 1798, astfel că necesitatea ridicării unui nou edificiu s-a ivit în scurt timp (la începutul anului 1799). József Leder s-a ocupat de construirea acestuia pe trei parcele,…
„Taxa pe câine” din anul 1922
În iarna anului 1922 una dintre dezbaterile locale cele mai înverșunate a fost legată de inițiativa Primăriei de a crește taxa pentru deținătorii de câini de la 28 de lei, la 360 lei pe an, per animal. Autoritățile locale doreau să păstreze curățenia pe trotuarele centrale, dar mai ales să descurajeze înmulțirea câinilor în oraș. Prețul unei perechi de încălțăminte de calitate era în 1922, 500 lei, astfel că impozitul de 360 lei pentru câine era considerat exorbitant, mai cu seamă pentru locuitorii de la periferii care aveau nevoie de câini de pază. Noua măsură prevedea că taxa trebuia achitată și…