Poveşti din ClujClujul vintage2 Mai – Ziua Tineretului cu „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”... în perioada comunistă

2 Mai – Ziua Tineretului cu „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”… în perioada comunistă

Dintre cele șase zile libere pe an acordate în perioada comunistă (1 și 2 ianuarie; 1 și 2 mai, 23 și 24 august), 2 Mai era ziua de sărbătoare a tineretului. Predominau în prima parte a zilei evenimentele culturale și mai ales cele sportive.

Majoritatea activităților care se organizau în oraș, se desfășurau în jurul Casei Tineretului (actualul Univers T) și în Parcul Central.

Crosul Tineretului erau unul dintre evenimentele cele mai importante ale zilei, la care participau tineri din tot județul Cluj, pe categorii de vârstă. Crosul se desfășura pe aleile din Parcul Central. Se ofereau premii câștigătorilor care constau în cupe, diplome, treninguri, stilouri, pixuri sau cărți. Diplomele erau râvnite de către participanți, acestea fiind duse în ziua următoare la școală sau la locul de muncă, unde erau afișate la Gazeta de Perete, întregul colectiv știind că tânărul obținuse rezultate „fruntașe” în întrecere. Acest concurs era supravegheat și coordonat de profesorii de sport, organizatorul principal fiind Organizaţia Județeană a Tineretului Comunist (UTC).

Cupa satelor la oină (oina este sportul național în România) se desfășura într-una din comunele județului, la care participau și celelalte echipe din sate.

În pădurea Făget se desfășura concursul de orientare turistică. Regula era de a găsi diferite însemne pe arborii din pădure. Exista un traseu prestabilit care trebuia parcurs de competitori, contra timp, la concurs participând nu doar elevii, ci și tinerii muncitori. Întregul traseu era supravegheat cu rigurozitate de către arbitri.

Pe lacul din cartierul Gheorgheni se desfășura un concurs de navo-modelism. Navo-modelele erau construite de membrii cercurilor tehnico-aplicative de la Casa Pionierilor. Modelele erau manevrate de la margine prin comandă automată, iar câștigătorii primeau diplome și premii în obiecte.

De asemenea la 2 Mai începea Concursul Național „Muncă, Tinerețe, Frumusețe”. Era faza locală a unei competiții care consta în alegerea celei mai frumoase fete, care avea aptitudini artistice (existau probe de muzică, dans, recitări, mișcare scenică), dar și rezultate bune la locul de muncă, participantele fiind alese dintre muncitoarele fruntașe din fabrici și uzine. Nu exista proba costumului de baie.

După amiază, mulți tineri preferau să iasă la iarbă verde, unde jucau volei, stăteau la soare, jucau șah, asistau la spectacole folclorice în pădurea Hoia și în Făget la Sf. Ion, dar era un program liber.

Ziua Tineretului se încheia cu discoteci, serate de „muzică tânără” (folk) și brigăzi artistice care se desfășurau la Casa de Cultură a Studenților, Casa Tineretului și la Cluburile de Tineret.

Deși Organizația Națiunilor Unite a stabilit în 1999 ca Zi Internațională a Tineretului data de 12 August, foarte multe dintre statele lumii sărbătoresc această zi specific, în zile diferite în funcție de tradiția locală. În România, prin Legea 425/2004, Camera Deputaților a adoptat legea privind sărbătorirea în fiecare an în data de 2 Mai a Zilei Tineretului, canalele naționale de radio și televiziune având obligația ca în perioada 26 aprilie – 2 mai să difuzeze programe care tratează problematica tineretului.

Mai Multe

More article