Poveşti din ClujClujul vintageBiserica Unitariană și piatra de pe care Ferenc Dávid a convertit clujenii la religia unitariană

Biserica Unitariană și piatra de pe care Ferenc Dávid a convertit clujenii la religia unitariană

Carismaticul predicator Ferenc Dávid le-a vorbit clujenilor în anul 1568 despre libertatea religioasă și despre convingerea că problemele legate de credință nu ar trebui tratate cu violență. Cuvântând la colțul străzii Turzii de pe o piatră rotundă, el a reușit să convertească întreaga populație a Clujului la religia unitariană (antitrinitară).

Comunitatea unitariană a folosit până în 1716 biserica din Piața Centrală a orașului (Sf. Mihail), când biserica a revenit romano-catolicilor. După ce au utilizat mai multe săli pentru rugăciune, credincioșii unitarieni au decis ridicarea unei biserici. Edictul de Toleranță al împăratului Iosif II, a pus punct unei perioade 75 de ani în care autoritățile habsburgice nu au permis construirea de noi biserici, în afara celor catolice.

Astfel, noua biserică unitariană a fost ridicată între anii 1792-1796, lucrările fiind conduse de arhitectul Anton Türk. Având 43 metri lungime și 21 metri lățime, biserica ridicată în stil baroc târziu cu elemente neoclasice și rococo, putea adăposti circa 1.000 de persoane.

La puțin timp după finalizarea lucrărilor, au început să apară numite fisuri în zid, în ciuda fundației solide. S-au făcut lucrări de consolidare, dar starea edificiului continua să se deterioreze. S-a propus chiar demolarea bolților, însă soluția salvatoare a venit din partea uni zidar (Antal Alföldi) care a propus construirea de contraforturi, prin care biserica se sprijină de clădirea vechiului Colegiu Unitarian.

În 1908, arhitectul orașului, Lajos Pákey a regândit acoperișul în patru ape a turnului bisericii, propunând forma actuală, a unui coif bulbat.

Pe fațada bisericii apare inscripția IN HONOREM SOLIUS DEI MDCCXCVI (În onoarea Unicului Dumnezeu, 1796).

Orga bisericii a fost schimbată de trei ori, actuala fiind comandată în anul 1928 la firma lui Ferenc Szeidl din Oradea.

Piatra de pe care a cuvântat Ferenc Dávid este în biserică, iar din 1881, pe celebra piatră rotundă s-a amplasat o placă de marmură care să amintească de importantul moment din 1568, când revenit de la Dieta din Turda, un singur om care le-a vorbit cu sinceritate clujenilor despre libertatea credinței și a reușit să atragă întregul oraș la noua religie.

Clujul a devenit astfel punctul zero al religiei unitariene, sediul Episcopal Unitarian fiind în Cluj.

Dr. Ancuța Lăcrimioara Chiș

Mai Multe

More article