Poveşti de călătoriePoveşti în imaginiAfrica, un continent într-un album de fotografii - episodul XIII

Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIII

Mombasa

Mai petrecem o noapte în Mombasa, iar a doua zi, dis de dimineață, luăm un alt autocar spre Lamu. Evident, pe drumul de la hotel spre autogară pe care îl parcurgem din nou cu rucsacii în spate plouă din nou torențial. Măcar suntem odihniți. În autogară, surpriză. Toate biletele sunt epuizate. Sau cel puțin asta i se spune unui turist alb ud. Evident, apar câțiva băieți localnici binevoitori, gata să ne ajute. Au ei bilete, la preț dublu. Pentru că autocarul urmează să pornească în 15 minute, nu prea avem alte opțiuni. Negociez dur și obținem până la urmă un preț acceptabil. Imediat apar și avantajele. Băieții de ajută la bagaje, ne instalează pe cele mai bune locuri din autocar, evident, ridicând doi pasageri localnici care erau deja instalați acolo confortabil. Deși nu ni se pare politicos, suntem ipocriți și nu refuzăm. Urmează totuși un drum de aproape 8 ore. Autocarul e plin și căldura e înăbușitoare dar locurile noastre sunt chiar lângă ușă iar curentul de aer salvator bate pe noi. Măcar atâta privilegiu să avem pentru biletul plătit cu suprataxă. La ora 7 fix, adică exact cum era în orar, autocarul pornește.

Călătoria cu autobuzul din Mombasa până în Mokowe durează șapte ore și jumătate. În două ore ajungem la Malindi. Dacă până aici autocarul a fost plin doar în limita scaunelor, de aici definiția unui autobuz arhiplin capătă alt sens. Probabil capacitatea este depășită de cel puțin trei ori. Toți merg sau vin de undeva iar dinamismul călătoriei este năucitor. Un angajat al companiei de transport coordonează toată mișcarea. El decide cine urcă şi cine nu, pe baza unui algoritm doar de el știut. La fiecare oprire, zeci de comercianți încearcă să ne vândă vrute şi nevrute, de la băuturi răcoritoare la alimente, de la îmbrăcăminte la lanterne, înghesuindu-se la singura ușă a mașinii, lângă care am avut norocul să prindem locuri. Avantajul se transformă in dezavantaj. O femeie ne oferă spre vânzare o găină vie. Ce să facem cu ea? În ciuda aparentului haos, sistemul funcționează iar la destinaţia finală a autobuzului toată lumea coboară.

Din Mokowe până pe Insula Lamu ne mai desparte doar o călătorie de 15 minute cu un fel de șalupă pe care localnicii o numesc feribot. Cum coborâm din autobuz ne urcăm pe o barcă cu motor care ne duce în Lamu Town. Evident, și aceasta arhiplină.

Va urma…

                                                                                            ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.

Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III, episodul IV, episodul V , episodul VI, episodul VII., episodul VIII, episodul IX, episodul X, episodul XI, episodul XII.

Mai Multe

More article