Poveşti de călătorieMount Kenya, Africa - episodul IV

Mount Kenya, Africa – episodul IV

Mount Kenya

La câteva ore după ce pornim din Nairobi, imediat după ce trecem de încă haoticul orășel Thika, ni se înfățișează la orizont unul din giganții geografici ai Africii: Mount Kenya. Mount Kenya este cel mai înalt munte al Kenyei și al doilea ca înălțime din Africa, după poate mai celebrul Kilimanjaro, atingând un maxim de 5.199 de metri pe vârful Batian.

Muntele este și cel care a dat numele țării. Are o vârstă de circa 3 milioane de ani iar la ora actuală din volumul masiv de gheață ce acoperea cândva piscurile mai supraviețuiesc doar 11 mici ghețari. Se estimează că datorită schimbărilor climatice, aceștia vor dispărea complet până în 2050. Primul european care a zărit Mount Kenya a fost misionarul german Johann Ludwig Krapf în anul 1849. Dar prima escaladare reușită a vârfului Batian a avut loc abia 50 de ani mai târziu, în 13 septembrie 1899 de către o echipă formată din Halford John Mackinder, un geograf britanic însoțit de doi ghizim César Ollier și Joseph Brocherel. Și bineînțeles un grup de hamali localnici care asigurat suportul logistic al expediției.

Istoria are aici și o parte neagră. Se spune că Mackinder i-a ucis pe toți hamalii pentru a nu împărții cu ei istoricul merit. În anii ce au urmat, Mount Kenya a atras numeroși aventurieri, dar probabil cea mai memorabilă escaladare, și mai ales contextul ei este cea a lui Felice Benuzzi împreună cu doi confrați italieni care în ianuarie 1943 au evadat dintr-o tabără de prizonieri de război britanică din Nanyuki doar pentru a urca muntele și pentru a se întoarce apoi în lagăr.

Nu vă spun mai multe dar vă invit să citiți aventurile lor în clasica carte autobiografică No Picnic on Mount Kenya.

În zilele senine din 1943, muntele se vedea din tabăra de prizonieri exact cum se vede astăzi, doar că mult mai sărac în gheață. Este impresionant, impunător, și spre rușinea mea nu l-am urcat niciodată. Astăzi, mare parte din Mount Kenya este protejat prin Parcul Național cu același nume creat în 1949.

Foto: Dragoș Birtoiu

Va urma

                                                                                             ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, e la tipar și așteptăm cu nerăbdare lansarea pe piață. Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III.

Mai Multe

More article