Poveşti de călătoriePoveşti în imaginiAfrica, un continent într-un album de fotografii - episodul X

Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul X

Marea de Jad

Lacul Turkana, cel mai mare lac deșertic din lume, este situat în ramura estică a Marelui Rift African. Principala sursă de apă a lacului şi singura permanentă, este râul Omo, ce aduce apa din ținuturile înalte ale Etiopiei şi ajunge într-un ținut ostil, cu vulcani adormiți, dar activi şi vânturi ce străbat întinsele pustietăți. Pe vremuri, în Pleistocen, lacul era mult mai mare decât în zilele noastre şi era înconjurat de o junglă tropicală, cu o sumedenie de animale sălbatice. Lacul Turkana a fost şi locul de naștere a homizilor primitivi, leagănul omenirii, dar asupra acestui subiect vom reveni. Tot în Pleistocen, lacul comunica cu fluviul Nil, prin Valea Sobat. Astăzi, lacul este înconjurat doar de zone aride. În sud şi în est, domină deșertul de lavă, în timp ce nordul şi vestul aparține dunelor de nisip. Cele trei insule ale lacului, denumite simplu, după poziția lor Insula-de-Sud, Insula-Centrală şi Insula-de-Nord, atestă şi ele originea vulcanică a zonei. Faptul că în afară de evaporare, nu există alte pierderi de apă din lac, face ca apa acestuia să fie salmastră, gradientul de concentrație crescând dinspre nord, acolo unde se varsă râul Omo, înspre sud.

Prima oară când am văzut Lacul Turkana a fost probabil din locul de unde priveliștea asupra acestuia este cea mai spectaculoasă posibilă. Ba mai mult, unii spun că ar fi una din cele mai frumoase panorame africane. Urcam înainte de ora apusului, pe versantul Muntelui Kulal, situat în sud estul lacului, când ni s-a înfățișat cel mai mare lac deșertic din lume. Culoarea unică care i-a atras şi denumirea de Marea-de-Jad te face să nu uiți toată viața această scenă, aproape ireală. În anul 1888, o priveliște similară a fost cea care a făcut ca lacul să apară pe hârțile geografice. Atunci, în data de 5 martie, de pe un alt masiv, Muntele Ngyru, Contele Samuel Teleki împreună cu locotenentul Ludwig von Höhnel au fost primi oameni albi cărora li s-a arătat mărețul lac. Să facem deci o mică întoarcere în timp şi să relatăm unul dintre cele mai dramatice momente din istoria marilor descoperiri geografice africane.

Va urma…

                                                                                            ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.

Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III, episodul IV, episodul V , episodul VI, episodul VII., episodul VIII, episodul IX.

Mai Multe

More article