La Oceanul Indian
„Ai fost în Kenya şi nu ai fost în safari?” La fel, poți fi întrebat „Ai fost în Kenya şi nu ai văzut coasta?”.
Cu o lungime totală de 536 de km, coasta Kenyei la Oceanul Indian oferă numeroase motive de a o vizita. Drumul din Nairobi către Mombasa l-am parcurs cu un autocar al companiei Akamba pentru un preț acceptabil de 900 șilingi kenyeni. La ora 20:45, cu 15 minute înainte ca autocarul să pornească din autogara de pe strada Lagos în lungul drum nocturn către coastă suntem deja instalați comod în cabină.
Autocarul e relativ modern, dar cu banchetele pline de praf. Peste două ore încă suntem pe scaune, nu atât de comod, dar problema majoră e că încă suntem în autogară. În loc de ora 21, autocarul pornește la drum abia la ora 23. Două ore întârziere, fără să știm de ce. Nici nu cerem explicații, ar fi inutil. Evident, autocarul e plin ochi, suntem norocoși că putem sta măcar jos. Drumul durează vreo 9 ore. E plin de gropi iar șoferul gonește ca nebunul, evident pe porțiunile unde traficul permite. Cum ațipesc un pic, câte o groapă se transformă într-o veritabilă trambulină. La una dintre gropi, țin minte și azi, adormit fiind, am fost proiectat cu capul până în plafonul autocarului. Evident, am ajunși rupți de oboseală la Mombasa, dimineața la ora 8.
Mombasa ne întâmpină cu o ploaie torențială şi o mulțime curioasă prin care cu greu ne facem loc cu rucsacurile în spate. Strada pe care era situată autogara din Mombasa ere pe o stradă neasfaltată care în câteva minute s-a transformat într-o mocirlă unde, pe lângă noroi, curgeau șuvoaie de gunoaie. O duzină de șoferi locali de taxi încearcă să profite de noi. Doi albi, rupți de oboseală, uzi leoarcă. Am preferat totuși să menținem statutul de backpackeri și să refuzăm un atât de râvnit taxi. Strada Haile Selassie pe care ne aflam avea mai multe hoteluri și moteluri. După câteva încercări, găsim o cameră liberă la Berachah Guest House unde dormim câteva ore, până la prânz.
Mombasa e un loc iconic. Al doilea oraș ca mărime din Kenya, are o istorie milenară, în secolul al 12-lea fiind deja un important centru de negoț pentru vasele arabe. În secolul al 15-lea, însuși Vasco da Gama, faimosul explorator portughez a fost primul alb ce a pus piciorul aici. Obosiți, după o noapte de nesomn, ne facem totuși timp să vizităm orașul vechi. Are un aer aparte, exotic şi familiar în același timp, o mixtură de culturi, cea mai influentă fiind cea arabă. Câteva restaurante pescărești ne ademenesc cu reclame palide, șterse de soare. Alegem unul la întâmplare. Cu burta plină, ne târâm picioarele peste țărmul stâncos al Oceanului Indian printre familiile kenyene mai înstărite, venite şi ele să se relaxeze. Deși noi suntem rupți de timp, la urma urmei este duminică…
Va urma…
……………
Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.
Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..
Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III, episodul IV, episodul V , episodul VI, episodul VII., episodul VIII, episodul IX, episodul X, episodul XI.
- Prin Galapagos cu leii de mare - 7 sept. 2021
- Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIV - 24 aug. 2021
- Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIII - 18 aug. 2021