Poveşti de călătorieAfrica, un continent într-un album de fotografii - episodul XIV

Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIV

Lamu

Insula Lamu, este una din cele șase insule principale ale arhipelagului cu același nume situat pe coasta Kenyei, în Oceanul Indian. La începutul secolului al XVI-lea, arabii au construit aici adevărate fortărețe de unde controlau comerțul cu sclavi şi cu fildeș. Treptat, prin căsătorii mixte ale arabilor cu femei africane, a luat naștere populația Swahili, predominant musulmană. Una dintre fortărețe este chiar orașul Lamu, considerat cel mai vechi din Kenya. Pescuitul şi comerțul sunt principalele îndeletniciri în Lamu, iar străzile înguste ale vechiului fort sunt într-o permanentă forfotă. Măgari, pisici şi oameni funcționează într-o simbioză perfectă de peste 1000 de ani. De cum răsare soarele, vezi pescarii întorcându-se din larg cu recolta mai bogată sau mai săracă, ce urmează a fi vândută în piața de pește a orașului. De la docul de ancorare până în piață, măgarii cară kilogramele de pește sau fructe de mare. Imediat lângă piața de pește este piața de fructe. Din satele izolate din interiorul insulei, măgarii aduc aici nucile de cocos, bananele şi alte fructe cunoscute sau necunoscute nouă. Atelierele de tâmplărie, situate şi ele în interiorul insulei, își trimit marfa la tejghelele din oraș tot cu ajutorul măgarilor. Mașini nu există aici…

Lamu e un loc fascinant. Aici e imposibil să iei cu tine grijile de acasă. Ne fascinează oamenii, măgarii, pisicile, străzile, atmosfera atemporală. Şi încă ceva: mâncarea. Hapa-Hapa, e un restaurant modest, accesibil, situat pe faleză, unde deopotrivă turiști şi localnici savurează diferite vietăți marine. Da, probabil lucrul meu favorit pe Lamu a fost mâncarea. Ieftină, bună, exotică, unică.

Faleza e locul unde orașul se trezește după ce soarele se culcă. Pe faleză găsești tot ce se poate găsi pe Lamu: suveniruri, hoteluri, restaurante şi alte servicii turistice de tot felul. Lamu are și câteva plaje, două dintre ele destul de aproape de oraș. Coconut Beach, o plajă mică chiar în partea de nord a orașului Shela beach, care se află la o distanță de vreo 40 de minute de mers pe jos, în sud, lângă satul cu același nume. Am parcurs acest drum până în Shela și în 2007 și în 2015, prima oară pe o ploaie torențială, a doua oară pe o căldură toridă.

În Lamu ne așteaptă mereu Ali Sungura, un vechi prieten de a lui David. La prima vizită în Lamu, cea din 2007, am petrecut câteva zile în chiar în oraș. Cazarea la New Bahati Hotel a fost o încântare. Hotelul e într-o clădire veche, colonială. Nivelul superior e de fapt o terasă imensă de unde vezi tot orașul. În jur plin de arbori exotici, înfloriți. Petreceam serile în hamac, citind. Și savurând o bere rece. Plimbările prin oraș sunt o încântare. Mici magazine cu suveniruri locale, cafenele, restaurante, totul într-o arhitectură veche, un mix între cultura arabă și cea colonială. Cafeaua o bem mereu la Baraka Cafe de pe strada Harambee, un local extrem de cochet deținut de o bătrână elvețiancă. Terasa e într-o curte interioară, ascunsă privirii străzii de niște ziduri înalte de piatră, pline de flori. Prețurile sunt pe măsură, dar cafeaua e bună și feelingul merită toți banii. În plus, internetul merge bine și profităm pentru a trimite mailurile atât de așteptate acasă. Pe lângă cafenea, mai funcționează aici o galerie de artă africană veche, cu lucruri de calitate, originale și certificate. Din nou, un singur defect: prețul.

Va urma…

                                                                                            ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.

Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Alte episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI

Mai Multe

More article