“Au fost odată un soare, o lună şi o pădure fermecată…”
Aşa ar putea ȋncepe toate poveştile legate de pădurea Hoia-Baciu, unde se spune că s-ar ascunde toate coşmarurile copilăriei. De la apariţii spectrale, fantomatice până la strigăte auzite de nicăieri, de la copaci ciudaţi până la poveşti despre farfurii zburătoare, pădurea a fost şi este subiectul de discuţie al pasionaţilor de paranormal.
Privind din depărtare, ai crede că vorbim despre o pădure obişnuită. E un loc potrivit pentru amatorii de jocuri ca paintball, airsoft sau tir cu arcul, iar ȋn zonă s-a amenajat chiar un bike-park.
Unii o consideră un loc de agreement, alţii preferă plimbările lungi, de-a lungul coamei dealului, perfecte să te ȋncarce cu energie după o zi grea.
Ȋnsă, de ȋndată ce ȋi treci pragul şi intri ȋn adâncul padurii, vei observa că frumuseţea ei stă tocmai ȋn lucrurile mai neobişnuite pe care le are, cum ar fi tăcerea mormântală care există ȋn anumite zone ale pădurii, sau sentimentele stranii care te năpădesc din când ȋn când. Ȋnsă, cel mai neobişnuit lucru ȋl constituie forma copacilor. Aici, copacii sunt atât de speciali pentru că spun o poveste… fie prin forma lor, fie prin muşchiul care creşte pe ei.
Crengile copacilor creează prin toată pădurea mici “tunele”, mai lungi sau mai scurte. Cum ar fi oare dacă am putea să le parcurgem, de la cap la coadă?
Cea mai cunoscută zonă a pădurii Hoia-Baciu este Poiană Rotundă, acolo unde se spune că nu creşte nimic, că ciripitul păsărelelor nu se aude deloc, iar cei care stau mai mult de câteva ore pot dezvolta simptomele unei iradieri, din cauza magnetismului ridicat din zonă.
Ȋnsă, ȋn momentul ȋn care stai ȋntins pe spate ȋn mijlocul poienii şi vezi cum copacii ce o ȋnconjoară se unduie uşor către tine, ȋncercând parcă să te protejeze, ca nişte cavaleri medievali, simţi că nimic din ceea ce este sau nu este acolo nu ȋţi poate face rău.
Pădurea a ajuns ȋn atenţia lumii ȋn anul 1968 când un clujean obişnuit, aflat la picnic cu familia, a fotografiat ceea ce ȋncă sunt câteva dintre cele mai autentice fotografii ale unui OZN.
De atunci, pădurea a fost studiată de diferiţi specialişti, atât români, cât şi grupuri ȋntregi de cercetători străini, ȋnsă nimeni nu a reuşit până ȋn momentul de faţă să dea o explicaţie clară ȋn ceea ce priveşte fenomenele de la pădurea Hoia-Baciu.
Pădurea Hoia-Baciu se comportă ca un adevărat brand al Clujului. Ceea ce ar şi trebui să fie!
Irina Ielciu
- Ce faci când nu ştii ce să faci? - 3 iul. 2020
- Hai să-ncingi o horă cu arta, la Muzeul Satului din Cluj - 19 iun. 2020
- Povestea unei altfel de veri - 22 mai 2020