Poveşti de călătorieLimoncello, tarantella și...dolce far niente

Limoncello, tarantella și…dolce far niente

10 motive pentru care trebuie să mergi pe Coasta Amalfitană măcar o dată în viață

  1. Peisajul pe care îl vei descoperi acolo este unic în lume, iar vegetația endemică este pur și simplu încântătoare. Doar aici poți parcurge cel mai spectaculos traseu din Europa, vizitând cele 4 orașe de pe coastă: Sorento, Positano, Amalfi, și Ravello.                                                                                                                                        
  2. Traficul auto este de neimaginat pentru noi, cei obișnuiți cu cel puțin 2 benzi. Pe coastă sunt porțiuni de drum cu câte o singură bandă, pe care se circulă alternativ, când dintr-un sens când din altul. Multe, extrem de multe curbe, pante și munte abrupt pe o parte și prăpăstii adânci spre mare. Străzile sunt atât de înguste încât șoferii trebuie uneori să rabateze oglinzile retrovizoare pentru a încăpea pe ele la milimetru. Atunci când sunt două benzi, iar autocarele se strecoară unul pe lângă celălalt, șoferii își dau mâna pe geam spre deliciul pasagerilor care-și fac discret cruce.                                                                                                                                          
  3. Aici este locul de naștere al vestitului Limoncello ( marcă înregistrată de amalfitani). Lămâile de pe coasta Amalfitană sunt gigantice, cam de mărimea unui pepene galben, de 3-4 ori mai mari decât cele cu care suntem noi obișnuiți și se fructifică integral. Se produce ulei esențial din coajă iar zeamă din pulpă. Lămâia se folosește lângă orice salată, în sosuri pentru aproape orice fel de mâncare, în toate deserturile , fie ele prăjituri, checuri, biscuiți sau înghețată și evident în băutura alcolică renumită.                                                                                             
  4. Tot aici, mai exact în Salerno și Caserta este produsă originala Mozzarela di Bufala. Și ea este marcă înregistrată din regiunea Campania! Se consumă ca atare, în salate (vestita salată caprese), pe pizza sau paste, ori alături de alte preparate. Trebuie să guști varianta originală, pentru că nu se compară cu nimic din ce ai mâncat până azi.                                                                                                                                                                             
  5. Amalfianii sunt renumiți pentru pasiunea lor pentru muzică și dans. Tarantella este brand local, iar muzica napoletană o auzi pe toate terasele și chiar pe sunetele de apel ale telefoanelor localnicilor.
  6. Orașul Positano este unic, fiind singurul oraș proiectat și dezvoltat pe un ax vertical, cu grădini luxuriante care coboară în trepte spre mare. Oamenii sunt relaxați, se bucură pur și simplu de viață, iar Positano este chiar locul de naștere al sintagmei „Dolce far niente” ( trendul s-a născut aici, iar Picasso, Antony Quinn sau John Steinbeck au fost întemeietorii acestuia).                                                                                                                       
  7. Vedeta regiunii Campania este desigur Napoli. Cine nu a auzit măcar o dată „Vedi Napoli poi muori”? Aici s-a născut  pizza margherita în cele 3 culori ale steagului italian: roșu, alb și verde. Pizza delicioasă e simplă și conține roșul tomatelor San Marzano de pe versanții Vezuviului, albul mozzarelei di bufala și verdele frunzelor de busuioc proaspăt. Napoli e un oraș port, spectaculos, cosmopolit, aglomerat și împărțit în „orașul de sus” și „orașul de jos” ( sus pe culmi stau cei bogați iar jos la mare, cei mai puțin avuți), la amenințarea Vezuviului care e încă activ. Napoletanii însă sunt obișnuiți cu „fiara” care doarme și nu s-ar muta pentru nimic în lume în altă parte pentru că ei nu se consideră italieni ci-și spun mândri „Napoletani”.                                                                      
  8. Amalfitanii sunt posesorii unicei și perfectei insule Capri.  Poți ancora în Capri fie în Marina Grande, fie în Marina Piccola, cele două porturi aflate de-o parte și de alta a insulei, în funcție de ambarcațiunea care te aduce aici (unii, cei mai mulți vin cu vaporul, feribotul etc, iar alții vin cu iahturile personale). Denumită și „insula de vis”, aceasta este o insulă calcaroasă cu vegetație luxuriantă, înconjurată de apele turcoaz electric ale Mării Tireniene. În vârful cel mai înalt al insulei este Ana Capri, locul în care se afla Villa San Michelle, subiect arhicunoscut al romanului Cartea de la San Michelle a lui Axel Munthe. Grădinile sale au fost votate în 2013 ca fiind cel mai frumos parc din întreaga Italie. Aici, în afara puținilor localnici, au reședințe de vacanță doar vedetele sau cei excesiv de bogați. De altfel, piața imobiliară este aproape înghețată de 40 de ani. Nu se vinde și nu se cumpără nimic. ….Doar se moștenește. Etimologia denumirii Capri este cel puțin amuzantă pentru noi. Capri vine de la „capros”care în limba greacă înseamnă….porc mistreț.                                                                            
  9. Pompei este orașul port oprit brusc din dezvoltare și imortalizat intact în timp datorită erupției vulcanului Vezuviu din anul 79. După aproape 18 secole, un localnic care săpa un puț pentru apă a descoperit accidental câteva vestigii. Orașul antic are 66 ha din care sunt acum descoperite 44 iar restul sunt păstrate acoperite și perfect conservate pentru posteritate. Poți admira un oraș impunător, dezvoltat și foarte modern, plimbându-te pur și simplu pe străzile acestuia. O vizită în Pompei te duce înapoi în timp cu aproape 2 milenii și poți vedea aievea teatre, case, piețe, lupanare, forumuri, amfiteatre, bazine de înot, grădini, cimitire, școli, case de căsătorie, tribunale și sanctuare, locuri de detenție, băi publice, vile imperiale, sau terme care sunt echipate cu încălzire prin pereți și pardosea. Statui din epoca greacă împreună cu cele din epoca romană conviețuiesc elegant, iar templele grecești și templele romane sunt alăturate.                                                                                        
  10. Amalfi este orașul capitală al celei mai vechi și mai bogate republici maritime din Italia. Arhitectura locală are influențe maure, iar edificiile sunt care mai de care mai speciale. Amalfitanii se mândresc cu „magnifica” catedrală Sant Andrea ( 3 catedrale construite una peste cealaltă) și Piazza del Duomo. Localnicii nu-și spun nici ei simplu italieni ci sunt Amalfitani. Da, cu „A” mare!                                                                                                   

 

Așadar, dacă îți dorești o vacanță spectaculoasă, nu ezita să alegi Coasta Amalfitană. Cu siguranță nu vei regreta!

Articolul precedentDe ce am venit eu aici?
Articolul următorCăsuța Luanei

Mai Multe

More article