Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiAventura Teodorei în India cu AIESEC

Aventura Teodorei în India cu AIESEC

Oportunitatea dincolo de granițe: „Cel mai important e că ajungi să cunoști cu adevărat lumea în care trăiești și faptul că îți schimbă modul în care te raportezi la lume”.

Când Teodorei i s-a ivit în cale oportunitatea de a participa în programul care implică actorie și tehnici de discurs oferit de AIESEC nu a ezitat nici o clipă, pentru că ea și-a dorit să predea, inițial a vrut să înceapă într-o Universitate, dar nu a fost posibil. Prin oportunitatea asta care i-a apărut în cale în momentul potrivit și care s-a pretat pe situația de atunci, a decis să plece într-o experiență de neuitat în India.

De ce tocmai în India? Pentru că i s-a părut cea mai ofertantă, și ca poziționare geografică și ca beneficii și ales sa meargă aici pentru că îi este asigurat un confort total din partea AIESEC.

Cum s-a adaptat la cultură, cum și-a făcut prieteni în oportunitate

Un prim șoc cultural a fost claxonatul, ei folosesc claxonul pe post de orice, și dacă semnalizează și dacă vor să mulțumească în trafic. Mumbai nu seamănă deloc cu ce e pe internet, într-un sens pozitiv, pentru că orașul e prezentat într-un sens în care nu e în realitate și s-a simțit „mințită”: nu e mizerie și nu se aștepta că o să fie așa de bine. Ea nu știa că oamenii sunt foarte de treabă, ei te ajută și dacă nu le ceri și nu se prefac că sunt calzi când sunt ospitalieri.

„Indienii sunt foarte încâlciți, e o plăcere să interacționezi cu ei ca prieteni, să socializați, dar când e de lucrat cu ei sunt birocratici”.

Prietenii și i-a făcut prin AIESEC, prin catedra de la școala care predă. Cea mai apropiată prietenă a ei e o vecină pe care a cunoscut-o în lift. Cultura lor te ajută să te deschizi, să devii o persoană mai sociabilă dacă nu ești deja. Cum e o cultură mai gălăgioasă, te ajută să ajungi cu timpul să devii mai vizibil și să îți ieși mai des din zona de confort.

Ea s-a împrietenit cu cine nici nu se gândea: în tren cu o fată care e DJ de muzică Techno și la prima vedere părea genul care lucrează într-o corporație și acum poate să meargă când vrea ea la o petrecere unde e prietena ei DJ.

Face parte din cultura lor și că sunt vagoane de tren și săli de fitness strict pentru femei, ”și automat când aproape toată lumea e ca tine, întâlnești oameni cu care să semeni, cu care ai puncte comune și cu care te înțelegi”.

Care au fost dificultățile întâmpinate

Transportul e una dintre dificultățile cu care s-a confruntat în India, pentru că e foarte obositor și ca să ajungă în orice zonă a orașului trebuie sa ia trenul minim jumătate de oră în orice direcție.

Cum ea a plecat în Ianuarie, fix atunci când în România erau închise școlile din cauza zăpezii, și de la frigul de la noi din țară,a ajuns la temperaturi de 35 de grade. A fost mai greu să se obișnuiască și nu știa, termic, pe ce planetă e.

Oamenii nu merg pe trotuar, merg direct pe stradă, pentru că unele trotuare au un gard și e mai greu să faci semn la un Tuk-Tuk și așa că se merge pe drum și a durat până să se obișnuiască și să facă și ea la fel.

Cum a fost primită de copiii cărora le predă

Ea predă actorie și tehnici de discurs la copiii cu vârsta între 11-14 ani. A fost un profesor complet nou venit în mijlocul semestrului 2, și copiii s-au uitat puțin ciudat la ea, dar cum școala este una internațională, ei sunt foarte deschiși. Ei au foarte mulți profesori străini și sunt deja obișnuiți.

La început a avut unele schimburi de informații despre cele două țări, și s-a mirat când unii copiii care sunt mai pasionați de geografie i-au spus că știu despre țara noastră.

Materia pe care o predă ea nu e una chiar opțională pentru ei, dar nu le afectează media și examenele se pun ca extra-curriculare și așa elevii sunt mai relaxați la școală. Materia îi permite să facă multe jocuri. În India, se dansează foarte mult, la orice sărbătoare se dansează. La școală se tratează separat sportul și dansul. La dans îi învață dansuri și aplică coregrafii de la profesori și ea făcea jocuri prin care ei dansau.

 Copiii sunt conștienți că tot ce înseamnă voce, modularea vocii și intențiile din spatele cuvintelor sunt o formă mai ușoară de manipulare și că asta îi poate ajuta la interviuri și la dezbateri și tratează cu toată seriozitatea acest subiect și această materie.

Nimic nu se predă inutil, chiar se predau niște lecții de viață și face cât mai util tot ce îi învață, face totul mai aplicat ca să aibă o interacțiune cu elevii. La această materie, elevii învață lucruri care o să le fie utile mai târziu în viață.

Cum și-a petrecut timpul liber

Zona turistică din India este în nordul țării, unde e și Taj Mahal-ul și în sud, unde e Mumbai, lumea se duce mai mult la plajă. Primul loc pe care l-a vizitat ea în Mumbai a fost Gateway of India care atrage cei mai mulți turiști în oraș.

A mai fost într-o excursie cu AIESEC, într-un parc natural unde erau niște peșteri și aici a spus că e cea mai liniștită zonă din oraș, poate chiar singura unde nu se aud deloc claxoane.

„Îmi place ca în fiecare săptămână să merg și să mă plimb într-un district diferit de fiecare dată din Mumbai, și prin plimbările mele am ajuns în zona de est a orașului, care e o zonă mai mult corporatistă și e frumoasă de vizitat chiar dacă nu în sens turistic, pentru că e mai diferită de restul”. Îi place să meargă în zonele rezidențiale, să vadă cum trăiesc oamenii de acolo, și restaurantele din acele zone sunt mai bune.

În timpul ei liber reușește să meargă la spectacole de teatru și a văzut și o galerie de artă.

Așteptări vs realitate

De acasă a plecat cu gândul că oamenii din India sunt prietenoși și a observat că ei chiar sunt, poate mai mult decât se aștepta ea. A tot auzit că e o țară urât mirositoare dar defapt orașul miroase chiar bine, pentru că e vară aproape tot timpul și copacii sunt înfloriți aproape mereu, și e surprinzător de multă verdeață la ce junglă de beton e în Mumbai.

Oriunde ai căuta, orașul e prezentat mai industrializat pentru că se spune că aerul din Mumbai este irespirabil, este parțial așa pentru că este praf, dar nu în așa fel cum este prezentat și descris. Se aștepta ca ei să aibă o cu totul altă mentalitate legată de natură decât noi și așa și este. Ei au ce se numește Jainism, o filosofie de viață, una dintre cele mai vechi religii din lume, care nu ucide nici măcar o insectă, și asta i s-a părut destul de ciudat.

E o țară care dincolo de haos te liniștește și te relaxează, nu se aștepta ca prin claxoane și agitație să aibă posibilitatea să se și relaxeze.

A fost surprinsă și de cât de sigur poate să fie orașul, noaptea nu îi este frică într-o țară complet străină și „să nu îmi fie deloc frică să călătoresc singură chiar dacă nu știu aproape deloc limba lor”.

Cum s-a dezvoltat personal și profesional

„Am mai multă răbdare, și cumva sunt mai relaxată și mă gândesc că totul o să se rezolve în ritmul în care e normal să se rezolve”. Se simte mult mai liniștită cu gândul la neprevăzut, nu mai simte nevoia sa aibă previzibilitate și o predictibilitate a tot ce a ce urmează să i se întâmple.

Ea fiind și la doctorat în România nu s-a gândit că o să poată să le facă pe amândouă, dar în India e în așa fel gândit totul încât să ai timp de viața socială, privată și educațională. Așa privesc ei multilateral viața.

De ce să meargă tinerii într-o oportunitate AIESEC

E interesant să vezi o țară străină, să vezi culturi noi, pentru că ajungi să cunoști viața reală a oamenilor din cu totul alte zone și să îți dai seama că „nimeni nu e special dar în același timp toată lumea e specială”. Mersul într-un proiect te ajuta nu doar să te cunoști mai bine, dar îți dai seama de lumea-n care trăiești, de contextul în care tu și dacă vrei și dacă nu, trebuie sa te dezvolți. „E important și vital ca tu să îți impui ție să încerci chestii noi” pentru că anulând distanța dintre România și țara în care vrei să mergi, te ajută pe tine să te deschizi ca mentalitate și să te raportezi la orice faci indiferent de profesie dintr-o perspectivă globală care-ți va deschide oportunități pe viitor. „Dacă ți se ivește o oportunitate de genul acesta, trebuie să mergi, pentru că nu știi dacă ți se mai ivește, și dacă ai posibilitatea să pleci, e momentul să o faci, dacă ți-a venit această șansă, înseamnă că tu poți să o faci”.

Dacă vrei să mergi și tu, te poți înscrie aici: Predă cu AIESEC – AIESEC in Romania

Articol oferit de AISEC Cluj-Napoca

Mai Multe

More article