Poveşti din ClujClujul vintageFilumenia – o pasiune rară și poveștile de Paște de altădată

Filumenia – o pasiune rară și poveștile de Paște de altădată

Foarte populară din anii ’60 până în anii ’80 ai secolului trecut, filumenia (pasiunea de a colecționa cutii, etichete și orice elemente legate de chibrituri) a păstrat povești de Paște pe care le privim cu drag și azi. În perioada comunistă, pe cutiile de chibrituri erau trecute de la instrucțiuni privind siguranța muncii, la îndemnuri patriotice, serii cu flori sau animale, reclame la magazine ori personalități. Toate palierele vieții erau ilustrate pe micile pachete extrem de accesibile, în afară de simboluri legate de sărbătoarea pascală. Abia după 1990 s-au publicat pe etichetele cutiilor astfel de imagini.

Seriile cu ilustrate care transmiteau în sfârșit și mesaje pe Paște au apărut pe cutiile produse la fabrica din Brăila. Pentru prima dată, oamenii se puteau bucura de iepurași și ouă pe cel mai banal obiect din gospodărie: cutia de chibrituri. Pusă întotdeauna la îndemână în bucătărie, în buzunar sau în geantă, umila cutie de chibrituri a marcat chiar și istoria publicității, fiind suportul pe care se putea transmite cel mai bine un mesaj, utilizatorul privind cutia de cel puțin 38 de ori (media de bețe dintr-o cutie).

Etichetele de atunci ne arată că fantezia ilustratorilor, dar și a fotografilor se plia pe nevoia oamenilor de a vedea ceva nou, ceva care în perioada comunistă nu se punea problema de să apară nici măcar pe o cutie. Cozonaci, pască, iepurași, cruci, prăjituri alături de care tronau ouă roșii, deveniseră noutăți absolute și până azi sunt singurele care au reflectat sărbătoarea pascală în istoria filumeniei din România.

Ilustratele de pe cutiile de chibrituri transmit bucurie și speranță, iar fiecare vede în ele povești joviale, cu final fericit, care alături de flacăra produsă de chibrit întregesc atmosfera unei sărbători a luminii.

Chibriturile par să dispară în condițiile în care totul tinde să fie legat la un circuit electric, dar pasiunea pentru filumenie (grecescul „philos” = iubitor și latinescul „lumen” = lumină) este întreținută încă de câțiva colecționari.

La Cluj, în 1852, József Reitter a construit o fabrică de chibrituri, dar în 1867, după un incendiu, a mutat utilajele la Praid. Chiar și acum, strada din spatele gării, unde a fost amplasată fabrica poartă numele de Strada Fabricii de Chibrituri.

Etichete din colecția Dorotea Momir

Mai Multe

More article