Poveşti din ClujClujul vintageCasa de Modă locul unde modelele erau simpli angajați ai Cooperativei

Casa de Modă locul unde modelele erau simpli angajați ai Cooperativei

Pentru aproape 50 de ani în clădirea de pe strada Barițiu, nr. 4-6 s-a produs vestimentație pentru export, dar și piese pe comandă pentru piața locală.  

Imobilul dat în folosință în 1970, are subsol, parter și trei etaje, totalizând 3.000 de mp și aparținea Cooperativei Drumul Nou, care avea înainte de 1990, 2.000 de angajați, distribuiți în mai multe sedii din oraș. Din această întreprindere, în 1989 s-au mai desprins secțiile Intermod, Moda și Superconf.

Etajele întâi și al doilea adăposteau secțiile de comandă (pentru damă și bărbați), dar și o linie de producție pantofi a Cooperativei Solidaritatea, iar la etajul al treilea era secția de export. 

Cea mai profitabilă parte a cooperativei era secția de export, cu parteneri din Germania, cu care se colabora în sistem lohn (presupune producția de articole utilizând forță de muncă ieftină). Nemții aduceau mașinăriile, tiparele și materialele, iar angajații cooperativei realizau produsul finit. Acesta era regimul pentru export, dar și pentru piața internă, se produceau atât articole la comandă, cât și colecții de îmbrăcăminte și accesorii de foarte bună calitate.

Exista o secție de creație în care se executau schițele, iar materialele erau aduse de la marile fabrici de textile din Covasna, Brașov sau Ploiești. 

La prezentările de modă defilau doar membrii cooperatori, care erau aleși dintre angajații cei mai prezentabili. Defilările se făceau coborând pe scara mare și apoi se trecea pe culoarul din zona vitrată. 

Vedete locale sau naționale, cum au fost Stela Popescu și Alexandru Arșinel au venit să-și comande ținute aici.

Și după 1990 Cooperativa și-a continuat activitatea de export, numărul angajaților și al comenzilor a scăzut însă, iar după desființarea școlilor profesionale, tinerii au evitat din ce în ce mai mult domeniul croitoriei, astfel că în lipsa forței de muncă, multe dintre linii și-au încetat activitatea. 

Clădirea Casei de Modă a fost achiziționată de Universitatea Tehnică și este în prezent într-un amplu proces de transformare, dar au fost ani în care, în sălile unde altădată se aflau utilajele de producție, s-au organizat și evenimente culturale din marile festivaluri clujene. 

Surse info + foto: Olivian Olaru – fost angajat, Arhiva Minerva.

Mai Multe

More article