De la prima proiecție a fraților Lumière din 28 decembrie 1895 din Paris, cinematograful a cunoscut o dezvoltare rapidă, noua artă fiind deosebit de bine receptată de către public. După ce sonorul a fost introdus în anul 1927 și imaginile color în 1934, filmele au devenit tot mai sofisticate.
Tradiția cinematografică a Clujului cerea ca aici să fie construită o sală de proiecție de capacitate mare, astfel că la sistematizarea Pieței Mihai Viteazul realizată la începutul anilor ‘60 ai secolului XX, s-a construit un bloc cu opt etaje, la parterul căruia se află cel mai mare cinematograf din Transilvania. Inaugurat în anul 1963, „Republica” avea capacitatea de 1.010 locuri, ecran panoramic, instalații moderne de proiecție și sonorizare, precum și un sistem de aerisire care asigura ventilarea sălii în condiții optime. Era o realizare extraordinară, punând în umbră toate celelalte săli din Cluj.
La inaugurare a rulat filmul sovietic „Pânze purpurii”, în regia lui Alexandr Ptușko, bazat pe romanul omonim de aventuri al scriitorului Alexander Grin.
Inițial cinematograful trebuia să poarte denumirea „Cosmos”, în cinstea primului zbor realizat de Iuri Gagarin în spațiu. Plafonul a fost decorat cu lămpi care simbolizau planete și spațiul cosmic, fiind interpretarea unui cer senin pe care se văd constelații.
Fiind cel mai modern cinematograf al orașului, erau prevăzute șapte proiecții în fiecare zi, la orele: 09:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 și 21:00. Existau filme de două serii care rulau și peste noapte, așa cum a fost și celebrul „Cleopatra”, cu Elizabeth Taylor în rolul principal.
Publicul era atât de interesat de filme, încât se vindeau mai multe bilete decât locuri existente, oamenii stând și în picioare. Prețul biletelor în perioada comunistă erau 2 lei, 3 lei și 4 lei, în funcție de categoria de loc. Existau chiar și speculanți care cumpărau bilete în avans și apoi le vindeau la suprapreț, pentru proiecțiile cele mai căutate.
Cele mai vizionate filme erau cele istorice, dar mai cu seamă cele muzicale, cu vedete internaționale precum Gianni Morandi sau Elvis Presley.
În anul 2011, cinematograful a fost renovat, sala având azi 729 de locuri și a fost redenumit, primind numele actorului Florin Piersic.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024