Poveşti din ClujClujul vintagePodurile din cartierul Grigorescu

Podurile din cartierul Grigorescu

Cartierul Grigorescu (fostul Donath/Donáth) este situat în partea vestică a orașului, iar din anii ‘60 ai secolului trecut, pe locul grădinilor, dar și demolând case aflate în zona care începe de la Tăietura Turcului spre Florești, au fost înălțate blocuri cu patru sau zece etaje.

Râul Someșul Mic parcurge partea sudică a cartierului, iar pentru a facilita accesul, s-au construit de-a lungul vremii cinci poduri, iar al șaselea urmează să fie dat în folosință în scurt timp.

Podul din zona hotelului Napoca a fost înălțat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind inițial din lemn, însă dezvoltarea cartierului a atras modernizarea și lărgirea lui de mai multe ori. Acum este un pod modern cu patru benzi de circulație și două trotuare laterale.

Podul Garibaldi a fost construit în anii 1960-1961, are trei benzi de circulație și două trotuare. Sistemul de închidere și de ecluze verticale a fost prevăzut pentru ca debitul apei să se poată regla, iar în amonte să existe posibilitatea de a practica sporturi de apă. Din păcate, Someșul Mic s-a dovedit mai puțin previzibil, iar proiectul sportiv a fost abandonat.

Pasarela de lângă Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” este partea aeriană a „Podului Zburător”, aflat inițial la gară. Ridicat în anul 1902 în zona actualei Gări Mici, pasarela a fost utilizată până în anul 1973, când, din cauza electrificării liniilor ferate, a fost demonată. Așezat peste Someș în anul 1987, podul mai este cunoscut în limbajul cotidian ca „Podul cu Zodiac”, datorită celor 12 ornamente reprezentând simbolurile zodiacului european.

Minihidrocentrala din cartierul Grigorescu a fost construită între anii 1968-1970. Pe lângă funcționalitatea energetică, aceasta este și un pod pietonal care face posibilă legătura între zona sud-vestică a cartierului Grigorescu și cartierul Mănăștur.

Podul în arc pe grinzi de beton de lângă ștrandul „Sun” a fost construit în perioada 1976-1977 și conectează cartierele Grigorescu și Mănăștur. Având patru benzi de circulație și două trotuare, este unul dintre cele mai tranzitate poduri ale orașului.

Surse info+foto: Dr. Ingeborg-Martha Bogdan

Mai Multe

More article