Poveşti de călătorieTurişti cu bucluc

Turişti cu bucluc

Ah, cicatricea, ȋmi zise ghidul, arătându-mi antebraţul despicat de o dâră lungă şi groasă. În urmă cu doi ani ghida un grup de tineri israelieni care i-au cerut insistent să le prindă un crocodil. A prins unul, dar turiştii s-au plâns că era prea mic. Nici al doilea nu a fost bun, nici acela nu era destul de mare, nu se potrivea cu imaginea pe care şi-o făcuseră ei in minte. Până la o anumită mărime caimanii se pot prinde cu mâna, de la o talie ȋncolo doar cu un lasou special. Al treilea crocodil era mare, corespundea cerinţelor israelienilor. Înainte de a-l prezenta turiştilor, ghidul a vrut să ȋi lege botul cu un lasou, ca animalul să nu devină un pericol letal pentru turiştii entuziasmaţi. Avea nevoie de ajutor ȋn operaţiunea de imobilizare, careva trebuia să ţină caimanul de coadă, ȋnsă nici unul dintre turişti nu a vrut să-l ajute. Când ghidul a trecut lasoul peste bot, caimanul i-a văzut umbra mâinii, s-a speriat şi l-a ȋnşfăcat de antebraţul stâng, sfâşiindu-i carnea şi tendoanele.

După aventura extremă a lui Yossi din urmă cu 20 de ani, Rurrenabaque a devenit destinaţia preferată a tinerilor israelieni care ȋşi iau un an sabatic după serviciul militar şi ȋnainte de facultate. Cu adrenalina din cei trei ani de militarie, tinerii din Israel ajung plini de energie şi de zel ȋn Rurrenabaque, visând la aventuri extreme şi chinuind bieţii ghizi locali cu cerinţele lor.

Cer lucruri multe de la ghizi, plătesc puţin, negociază până la delir, se târguiesc, zic că nu au bani, că un sunt europeni. Fiecare ghid din Rurrenabaque are câte o poveste despre aceşti turişti care cer multe. Un ghid i-a lăsat pe doi israelieni pe o insulă pustie ȋn mijlocul mlaştinii, pentru că ȋl enervaseră la culme – erau gălăgioşi, nu ascultau instrucţiunile. Alt ghid l-a pocnit de două ori pe un turist neascultător cu un par (făcea ceva ce ȋi punea viaţa ȋn pericol). Turistul a ȋnvăţat să fie respectuos iar la sfârşitul turului i-a dat ghidului câte 100 de bolivieni bacşiş pentru fiecare lovitură.  Un alt ghid explica turiştilor despre plantele medicinale din pădure, la care unul din israelieni a comentat că el are multe medicamente cu el şi nu ȋl interesează prostiile astea, să treacă mai bine la activităţi mai interesante.

Poveştile Luminiței Cuna le găsiți AICI.

Mai Multe

More article