Poveşti de călătoriePoveşti din junglăAstăzi pe meniu "servim" yucca în mai multe variante de preparare

Astăzi pe meniu „servim” yucca în mai multe variante de preparare

Ce mănânc eu în junglă, mă întreabă mulți. Yucca. Yucca în diferite forme.

Yucca este alimentul de bază în multe comunități din junglă. Este cunoscută şi sub numele de cassava sau manioc. Este un tubercul bogat în carbohidrați şi, cum planta nu este una pretențioasă, creşte şi în pădurile tropicale umede şi în zonele în care lunile ploioase alternează cu luni fără ploaie. În incursiunile din jungla umedă am mâncat yucca dulce, care poate fi mâncată în forma ei “naturală” de tubercul (gătită prin fierbere sau prăjire).

În zonele mai puțin ploioase se cultivă şi yucca amară (adică otrăvitoare, conține cianide). Aceşti tuberculi trebuie prelucrați prin procedee lungi şi obositoare din care rezultă o faină comestibilă.

Vizitând multe comunități indigene, am fost servită cu yucca în diferite forme. Cea mai simplă yucca, fiartă, are consistența unui cartof fiert, cu un gust oarecum mai bun, puțin dulceag. Nu degeaba este un aliment aşa de popular, tuberculul este hrănitor, conține proteine, grăsimi, carbohidrați, fier, vitaminele B și C, asigurând o nutriție bună.

În multe comunități yucca este consumată sub formă de chihca, o băutură groasă, puțin acrişoară, ca un fel de iaurt tăiat.

Există două şcoli culinare principale în pregătirea acestei băuturi.

Quichua

Tuberculii de fierb şi se fac piure într-o covată mare. Se amestecă rădăcini dulci, care vor iniția mai rapid fermentarea. Indigenii lasă pasta la fermentat una sau două zile, după care o amestecă cu apă. Lichidul rezultat este chicha. Dacă pasta fermentează mai mult, chicha devine puțin alcoolică, un fel de bere a junglei, populară la petrecerile comunităților din pădure.

Huaorani

Tuberculii de yucca se fac piure, exact ca în rețeta quichua. Unde diferă considerabil, este partea cu fermentarea. Acum vă ofer și puțină acțiune:).

Câteva femei se adună în jurul coveții cu piure. Fiecare ia în mâna un boț de piure şi îl bagă în gură. Îl mestecă bine, plimbându-l prin gură cu limba, să se îmbibe bine cu salivă, după care scuipă pasta însalivată înapoi în recipient. Mestecarea şi scuiparea durează ceva vreme şi necesită fălci puternice. Enzimele din salivă provoacă fermentarea. De aici, rețeta de chicha urmează exact paşii rețetei quicha.

Și… Da, am băut şi chicha-quicha şi chicha-huaorani. Încă mă simt bine:).

 

Poveştile Luminiței Cuna le găsiți AICI.

Mai Multe

More article