Other web storiesTurism și pelerinaj la Schitul Straja

Turism și pelerinaj la Schitul Straja

În munții Vulcan la altitudinea de circa 1500 de metri se află un loc cu totul special și care atrage anual mii de pelerini și turiști care vor să se încarce spiritual dar în același timp pot să admire un peisaj unic la noi în țară.

Este vorba despre Schitul Straja, care a devenit un loc de pelerinaj și datorită poveștii pe care o are. Istoria schitului  începe cu o întâmplare din anul 1996.  În acel an, la o cabană din stațiunea Straja   s-a aprins într-o seara lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama facută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turiști, însă la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec – acest bec poate fi văzut la schitul Straja. Cel care a construit schitul, un cunoscut om de afaceri din zonă,  a luat cel de-al doilea bec și s-a dus la Starețul Manastirii Lainici, care l-a sfătuit să ridice o cruce. Așa a fost construită Crucea în memoria soldaților români căzuți în luptele de la Jiu în Primul Război Mondial, dar și în memoria turiștilor care și-au pierdut viața în zonă. Atunci bărbatul s-a gândit să ridice o cruce chiar în vârful Straja și un schit în memoria eroilor neamului. De altfel, acum, pentru a marca într-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun în mărime naturală, acesta fiind și el o atracție pentru turiști.

Din luna octombrie a anului 1996 de când a fost ridicată Crucea și până în prezent niciun turist nu și-a mai pierdut viața în zonă.

Imediat după construirea crucii de către E.M. Lupeni, inițiatorul acestui proiect, Emil Părău, a hotărât împreună cu Episcopia Aradului să ridice un Schit lângă Cruce care să aduca pioșenie locului.

Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereții căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc și scene din Vechiul si Noul Testament.

Stațiunea turistică Straja mai este de asemenea cunoscută și datorită procesiunii „Drumul Crucii” organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale. Anual, în Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care străbate muntele Straja, până la schitul construit în varful muntelui.

Text si foto  Daniel Rohianu

Mai Multe

More article