Poveşti din ClujClujul vintageStră-străbunica reginei Elisabeta II a Marii Britanii a copilărit la Cluj

Stră-străbunica reginei Elisabeta II a Marii Britanii a copilărit la Cluj

„Casa cu lanțuri” se numeşte locul, în Cluj, unde a copilărit stră-străbunica reginei Elisabeta II a Marii Britanii.

Palatul Rhédey situat pe latura vestică a Pieței Unirii a purtat pentru o lungă perioadă denumirea de „Casa cu lanțuri” datorită barierei din lanțuri care proteja casa în zona străzii Napoca (fosta Fânului/Szén, în epoca medievală) de căruțe și de turmele de animale care treceau pe acolo.

Pe locul palatului de azi se afla casa socrului predicatorului Dávid Ferenc, fondatorul confesiunii unitariene din Transilvania. Palatul a fost construit în etape succesive de-a lungul mai multor secole (XVI-XIX). Imobilul a fost întotdeauna unul dintre cele mai importante din oraș, aici ținându-se primele reprezentații ale unei trupe de teatru permanent din Cluj,  avea cea mai mare sală de bal până la construirea clădirii Reduta în anul 1810 și tot aici a funcționat prima cafenea a Clujului.

Clădirea are un plan dreptunghiular care înconjoară curtea interioară, aripa dinspre Piața Unirii fiind fațada principală. În anul 1807 contele László Rhédey moștenește palatul și de aici începe conexiunea Transilvaniei cu Casa de Windsor. El este tatăl celebrei Claudine Rhédey stră-străbunica actualei regine Elisabeta II a Marii Britanii.

Claudine era una dintre cele mai frumoase femei ale epocii, iar la 18 ani, în timp ce era la Viena, l-a cunoscut în timpul unei plimbări pe ducele Alexander de Württemberg, nepotul regelui Frederik I de Württemberg. Între cei doi a fost dragoste la prima vedere, însă diferența de rang dintre cele două familii permitea doar o căsătorie morganatică, în care copiii moșteneau doar titlurile mamei. Familia domnitoare s-a lăsat înduplecată mai ușor să accepte posibilitatea acestei căsătorii, însă contele Rhédey s-a opus cu vehemență, dorind ca fiica lui să-și găsească un soț din Ardeal. Cuplul s-a căsătorit abia după cinci ani, la moartea lui László Rhédey. Au avut trei copii, iar Claudine a murit însărcinată cu al patrulea în urma unui accident de trăsură. Soțul ei a purtat toată viața cu el inima îmbălsămată a soției sale, după ce trupul a fost depus în cripta bisericii reformate din Sângeorgiu de Pădure, locul ei de suflet. Regele Wilhelm de Württemberg le-a acordat ulterior celor trei copii titlurile de duci de Teck, iar Francisc, băiatul Claudinei și a lui Alexander s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide de Cambridge, iar fiica lor, Victoria Maria de Teck a devenit în 1893 soția ducelui de York, încoronat ca regele George al V-lea. Astfel Claudine a devenit strămoașa uneia dintre cele mai importante dinastii din istorie, în ciuda faptului că povestea de dragoste dintre ea și Alexander nu a pornit sub cele mai bune auspicii.

Surse info + foto:  Gaal, György, Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural, Ed. Tortoma, Baraolt, Cluj-Napoca, 2014 / Chiș, Ancuța-Lăcrimioara, Moștenirea contesei Claudine Rhédey, în Magazin Istoric, august 2020, pp. 37-39 / facebook.com/ClaudiaRhedey / Asociația Clujul de Altădată.

 

Mai Multe

More article