Poveşti din ClujClujul vintageGroapa comună din Cimitirul Central

Groapa comună din Cimitirul Central

Cimitirul Central (Hajongard/Házsongárd) este cel mai vechi cimitir funcțional de pe teritoriul actual al României și este un muzeu în aer liber, fiind cunoscut drept Père Lachaise-ul Transilvaniei. Deschis după epidemia de ciumă din anul 1585, găsim pe lângă cavourile nobiliare și numeroasele personalități înhumate aici și povești sinistre parcă desprinse din filme de groază.

Căutând poze care să documenteze un proiect mai amplu legat de bombardamentul asupra Clujului din 2 iunie 1944, jurnalistul Rohonyi Iván s-a trezit în fața unei descoperiri sinistre. Solicitând informații oficiale, a aflat că foarte aproape de intrarea principală în cimitirul Hajongard există un mormânt comun cu 40 de persoane, bărbați și femei, înhumați acolo la data de 17 octombrie 1944.

Pot fi emise doar ipoteze privind modalitatea în care acei oameni și-au găsit sfârșitul în același timp. Cea mai plauzibilă este aceea că trupele rusești aflate pe Feleac bombardau cu artileria specifică orașul. Celebra katiușă sau „orga lui Stalin” așa cum era poreclită cea mai nouă mașină sovietică de război avea o precizie redusă, iar rachetele cădeau în cele mai neașteptate locuri, terorizând populația și autoritățile. Avantajul katiușelor era că fiind montate pe camioane, puteau fi retrase rapid, nefiind atinse de focul contrabateriilor.

Există numeroase relatări ale clujenilor cu privire la distrugerile cauzate de aceste bombardamente și de victimele care erau rapid duse la cimitir. Cadavrele din groapa comună sunt de diverse etnii: maghiari (cei mai numeroși), români, un evreu și un soldat german necunoscut. 8 persoane, (4 femei și 4 bărbați) nu au putut fi identificate. În total, la acel mormânt figurează 23 de bărbați și 17 femei.

Există cu siguranță mai multe morminte comune în cimitir, cu persoane care au fost identificate, dar și cu oameni pe care în momentul morții, nimeni nu a putut să-i recunoască. În 1 Noiembrie, când Cimitirul Central este plin de lumini, acel mormânt pe care nu apare vreo placă rămâne părăsit. Vara este acoperit doar cu iarbă și pare ciudat că atât de aproape de intrare, locul nu a fost ocupat. Desigur, cele 40 de corpuri nu au fost depuse într-un singur loc de mormânt astfel că putem deduce faptul că acesta este doar un număr într-un registru și că în acel areal peste corpurile înhumate în toamna anului 1944 au fost aranjate alte morminte.

 

Sursa info + foto: Rohonyi Iván

 

#AncutaLacrimioaraChis #ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article