Poveşti de binePoveşti cu mâncarePovestea cocotierului și a nucilor de cocos

Povestea cocotierului și a nucilor de cocos

Cine plantează un cocotier va avea cu ce să se îmbrace, din ce să mănânce, hrană, băutură, o casă și o moștenire pentru copii. Asta spune un vechi proverb despre „copacul vieții”, așa cum mai este denumit cocotierul, planta care poate satisface toate nevoile de bază ale omului.

Chiar dacă în majoritatea cazurilor consumăm doar nucile de cocos (care, de fapt, nu sunt nuci – veți vedea în continuare), în zonele temperate unde se găsesc cocotierii, oamenii folosesc aproape fiecare parte din plantă pentru a-și asigura traiul. De exemplu, funiile și plasele de pescuit sunt făcute din fibrele care înconjoară nuca de cocos, iar trunchiul copacului este folosit pentru a construi locuințe. Mai mult decât atât, pulpa și sucul fructelor sunt consumate deoarece conțin o mulțime de substanțe nutritive (pentru unele populații este un aliment de bază), iar coaja lor este folosită destul de des la fabricarea farfuriilor sau a bolurilor.

Dacă ne referim la fructul cocotierului, nuca de cocos, este important de reținut faptul că aceasta nu este într-adevăr o nucă. Științific vorbind, este o drupă. Adică un fruct care are un sâmbure acoperit de un strat lemnos, tare. Tot din categoria drupelor fac parte și prunele, piersicile sau caisele. Deși este greu de asemănat nuca de cocos cu una din aceste trei exemple, toate fac parte din aceeași familie. Iar dacă nu ați aflat până acum de unde provine cuvântul cocos, s-ar putea să fiți surprinși: din limba portugheză, unde coco însemnă „spirit înfricoșător”. Care este legătura dintre nuca de cocos și spirite? Niciuna, doar că cele trei formațiuni negre întâlnite în partea inferioară pot fi asemănate cu un chip înfricoșător.

Fie că alegem să consumăm nuca de cocos ca atare sau urmează a fi folosită într-un desert, nedesfăcută, aceasta poate sta în frigider chiar și o lună. Deci, nu trebuie folosită neapărat după achiziție. Dacă este deschisă, sucul (laptele de cocos) și pulpa vor trebui consumate în decurs de maxim o săptămână.

Dacă credeți că deschiderea unei nuci de cocos este anevoioasă, în preparatele culinare se poate folosi cu succes nuca de cocos deshidratată sau laptele de cocos (care poate fi ambalat fie în conserve, fie în recipiente de sticlă sau plastic). Aceste două părți comestibile ale fructului vor oferi produsului o aromă unică. Cui nu-i place prăjitura cu cocos? Mai mult decât atât, pentru o experiență senzorială și mai complexă, în deserturi, prăjituri sau în alte preparate se poate adăuga și lichior din cocos. Această băutură alcoolică va completa aromele deja existente în produs.

Așadar, cocotierii, plantele care pot satisface toate nevoile de bază ale omului, începând de la asigurarea de hrană și până la necesitatea unei locuințe își merită într-adevăr statutul de „copac al vieții”. Mai mult, nuca de cocos, care chiar dacă nu este o nucă este totuși un super-aliment consumat în întreaga lume, ca atare sau procesat în diferite forme. Acum că zilele devin tot mai calde, cred că este momentul să ne delectăm papilele gustative cu niște arome tropicale!

 

Mai Multe

More article