Au trecut 75 de ani de când a luat sfârșit al Doilea Război Mondial. 75 de ani de când în rețetele de prăjituri, torturi sau produse de patiserie au început să fie utilizate extra-porții de zahăr și… alcool. De ce? Pentru că după încheierea războiului, aceste ingrediente au devenit tot mai accesibile. Mai mult decât atât, nu doar modul de preparare al deserturilor s-a schimbat; au fost create noi produse din categoria alimentelor de bază care, vă vine să credeți sau nu, sunt și astăzi printre cele mai consumate (și nu mă refer la margarină).
Dulcețurile și murăturile
Chiar dacă această tehnică a conservării fructelor și legumelor exista și înainte, în timpul războiului a luat amploare în rândul tuturor familiilor. Oamenilor li se arăta cum se prepară un gem și cum se sterilizează corect recipientele. Mai mult decât atât, aceștia erau încurajați să își împartă borcanele cu dulcețuri dacă aveau mai multe decât le-ar fi trebuit. De asemenea, castraveții murați au început să fie și ei preparați tot mai des în această perioadă, devenind astfel un produs de nelipsit din alimentația populației.
Cafeaua instant
Trebuie să recunoaștem, astăzi nu prea mai este atât de consumată cafeaua instant, însă a fost una din invențiile majore din industria alimentară care s-a remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși compania Nestlé și-a lansat produsul într-un moment nu tocmai bun, cafeaua Nescafé (care observ că este destul de utilizată în prăjiturile cu cafea) a început să fie distribuită soldaților americani. Astfel, cafeaua instant a devenit celebră deoarece majoritatea oamenilor asociau produsele care le erau date soldaților cu sănătatea și buna condiție fizică.
Produsele gata-preparate
Deși în timpul războiului aceste mâncăruri gata-preparate nu existau, invenția lor s-a datorat unor necesități din acea perioadă. Tot mai multe produse au început să fie deshidratate, preparatele din cartofi fiind printre primele supuse procesului. Mai mult, tehnica conservării prin congelare a început să fie și ea tot mai utilizată după al Doilea Război Mondial, fiind soluția ideală pentru prelungirea termenelor de valabilitate ale unor produse gata-preparate. Să nu uităm nici de conservele cu mâncăruri, produse sterilizate care și ele au un termen de valabilitate foarte lung și pot fi păstrate cu ușurință, fără condiții speciale.
Deși lista poate continua, chiar dacă nu remarcăm acest lucru, multe schimbări au avut loc după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Pe parcurs, oamenii au trebuit să se adapteze și să găsească soluții la problemele legate de alimentație, într-un timp foarte scurt. Aceste schimbări au marcat istoria și, într-o oarecare măsură, stilul nostru alimentar de astăzi.