Poveşti de binePoveşti cu mâncareDe ce ar trebui să începem să consumăm mure?

De ce ar trebui să începem să consumăm mure?

Dacă facem o clasificare a alimentelor sănătoase, cu potențial bioactiv, veți fi surprinși că murele se numără printre primele fructe din această listă. Acum este sezonul lor, iar de aceea ar trebui să le includem în dieta noastă și să ne bucurăm atât de gustul și aroma lor, cât și de proprietățile benefice pentru organismul nostru.

Tot mai multe studii demonstrează potențialul antioxidant al murelor. Acești compuși care se formează în mod natural pe parcursul dezvoltării plantei neutralizează radicalii liberi care pot fi cauza unor anumite boli. Polifenolii și antocianii din mure, în medie sunt prezenți în concentrație de 3 ori mai mare decât în celelalte fructe analizate. Chiar dacă pare greu de crezut, planta a fost folosită în medicină încă de pe vremea lui Hippocrate.

Murul face parte din familia Rosaceae și chiar dacă speciile (peste 100) și varietățile hibride pot uneori să creeze confuzii, această plantă este și ea, la rândul ei, un hibrid al zmeurului. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, trebuie menționat faptul că există și varietăți de mure de culoare roșie sau zmeură de culoare neagră.

Pentru deserturi sau alte preparate culinare, recomandată este folosirea lor în stare proaspătă, însă din mure se pot face și sosuri sau gemuri cu o aromă unică. Pentru a le păstra o perioadă cât mai lungă, întindeți murele pe o suprafață plană, într-un singur strat și așezați-le în frigider. Chiar dacă vor ocupa destul de mult spațiu, este cea mai bună variantă. Prin această metodă se pot chiar și congela, urmând apoi să fie depozitate în pungile speciale pentru congelator.

Clima noastră este favorabilă pentru cultura murelor, iar de aceea nu cred că este o problemă consumul lor. Pot fi savurate ca atare sau pe tartele cu fructe proaspete, iar dacă cumva se întâmplă să aveți o cantitate mai mare pe care nu o puteți consuma în stare proaspătă, le puteți congela. Prepararea unui gem este de asemenea o variantă, însă trebuie ținut cont că prin fierbere se distrug unii compuși din fruct. Un mic secret: în gemul de mure se poate adăuga puțină lavandă pentru un profil aromatic mai complex.

Acum este momentul să începem să consumăm mure proaspete. De asemenea, asocierea lor cu alte fructe din această familie sau cu fructele de pădure este întotdeauna o opțiune grozavă. Multe beneficii, multe variante să ne bucurăm de ele!

P.S. Din mure se poate face chiar și o băutură alcoolică, prin fermentația acestora. Procesul este asemănător cu cel de obținere al vinului.

@Alexandru Szabo

Mai Multe

More article