Este dovedit științific că alimentele pe care le consumăm au un impact asupra psihicului influențându-l mai mult sau mai puțin bine. Într-o eră a mâncării procesate, alegerea hranei bune astfel încât să reprezinte cu adevărat o sursă calitativă de energie indispensabilă vieții poate fi destul de dificilă.
Stresul de zi cu zi determină uneori consumul unor alimente cu ingrediente care nu sunt tocmai sănătoase pentru sănătatea noastră, iar “refugiul” găsit în mâncare poate avea consecințe negative destul de semnificative. Însă fără a trece în această extremă, subiectul principal care este corelat cu fericirea îl reprezintă conținutul unui compus natural al produselor preponderent proteice. Este vorba de triptofan.
Pentru început, cu toții am auzit de serotonină. Acel hormon al fericirii care se regăsește în tot corpul și are un rol extrem de important în ceea ce privește calitate somnului, a apetitului, a memoriei și a raționamentului, plus că influențează bineînțeles, emoțiile și starea de spirit. Dar mai puțin cunoscut e faptul că triptofanul amintit înainte joacă un rol crucial în formarea serotoninei.
Acest compus (triptofan) este unul dintre cei 9 aminoacizi esențiali, adică face parte din acea serie de aminoacizi pe care organismul nostru nu îi poate produce. Acest lucru înseamnă că sursa lor va fi mereu în hrana pe care o consumăm. Odată ce a fost digerată mâncarea, triptofanul este transportat prin sânge la creier unde apoi se transformă în serotonină. Iar spre deosebire de alți compuși, cantități foarte mici au un impact foarte mare în ceea ce privește starea de bine. Mai mult decât atât, studiile arată că triptofanul dacă este consumat în combinație cu carbohidrați complecși, pe scurt, face minuni.
Aminoacidul îl putem găsi în ouă, brânză, carne, pește (produse animale) sau în semințe de floarea soarelui sau dovleac, spanac și ovăz (produse vegetale). De asemenea, triptofanul este regăsit și în soia, semințe de chia sau fistic, dar varianta produselor locale e mereu câștigătoare.
În final, de precizat că e că fericirea și starea de bine nu poate fi asociată doar cu serotonina și cu aportul de triptofan pe care îl luăm din alimentația de zi cu zi. Însă studiile arată că persoanele care consumă preponderent alimente bogate în triptofan au raportat mai puține simptome depresive. De asemenea, alte studii concluzionează că în cazul depresiei, concentrația de triptofan în organism este foarte scăzută.
Fericire ca atare nu o putem găsi în mâncare, iar mâncarea nu ar trebui să fie un refugiu în momentele mai grele. În schimb, dacă alegem să consumăm regulat alimente care conțin triptofan, unul din acei aminoacizi pe care nu îi putem sintetiza, vom sesiza cel mai probabil o îmbunătățire a stării de spirit care poate fi un ajutor de nădejde.
- Peste 1.400 tone de alimente au fost colectate în 2024 - 3 feb. 2025
- Buturuga de Crăciun, un ritual devenit cel mai important desert festiv - 19 dec. 2024
- Micul dejun, o masă care nu ar trebui evitată - 19 nov. 2024